Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 8 december   |
|2009                                              |


1. Subsidie N279
Voor de verdubbeling van de N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel wordt bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidieaanvraag van E 71,35 miljoen ingediend. In een brief aan de minister wordt tevens duidelijk gemaakt dat de provincie bereid is om voor te financieren.
De totale kosten bedragen tussen de 200 á 300 miljoen uitgaande van een 100 km/uur weg met ongelijkvloerse kruisingen.

2. Meerjarenprogramma verkeersveiligheid
Jongeren, ouderen en alcohol zijn de belangrijkste thema's van het provinciaal verkeersveiligheidsbeleid. Gedeputeerde Staten stellen het Meerjaren uitvoeringsprogramma 2010-2014, het Uitvoeringsprogramma 2010 en de strategienota Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) vast. Daarnaast is besloten om de subsidieregeling 'Stimulering Brabantbrede Verkeersveiligheid 2010' vast te stellen op maximaal E 532.000. Een en ander onder de kanttekening dat de takendiscussie van invloed kan zijn op de uitvoering van het beleid. GS informeren de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hierover.

3. Legesverordening
De legesverordening van de provincie wordt aangepast en vereenvoudigd. De wijziging van de legesverordening hangt samen met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet. Ook wordt de legesverordening geactualiseerd door het schrappen van de voorlopige legesnota, ontheffingen Wet geluidhinder, Wet ambulancevervoer en de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Gedeputeerde Staten zenden een voorstel aan Provinciale Staten.

4. Provinciehuis
GS informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen over het onderzoek naar de mogelijkheid het provinciehuis te moderniseren. Dit betreft de hoogbouw, de laagbouw en het parkeerterrein. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de eerste verdieping en de begane grond. Ook de financiële aspecten komen aan de orde.

5. Boardletter en managementletter
De board- en managementletter geeft de bevindingen van de externe accountant bij de interim-controle op de provinciale administratieve organisatie en interne beheersing van de provincie weer. De boardletter is voor GS, de managementletter geeft de hoofdlijnen van de opvattingen van de accountant weer. GS kunnen zich vinden in de opvattingen van de accountant en zenden de managementletter naar de Rekeningcommissie uit Provinciale Staten.

6. Index meerjarenbegroting
De indexpercentages waarmee de provinciale meerjarenbegroting jaarlijks wordt opgehoogd in verband met de algemene loon- en prijsstijgingen, zijn door GS vastgesteld. GS volgen de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

7. Provinciale Milieuverordening
Er komen nieuwe regels om de drinkwatervoorziening te beschermen. Gedeputeerde staten zenden het Statenvoorstel voor de wijziging van de Provinciale Milieuverordening 2010 en de Nota van inspraak en reactie naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu. GS vragen het advies van de provinciale omgevingscommissie over het wijzigen van het grondwaterbeschermingsgebied Macharen.

8. Stikstof en Natura 2000
In Brabant moeten 21 gebieden voor het Europese natuurnetwerk Natura2000 worden gerealiseerd. Stikstof is daarbij het grootste probleem. Dat komt vooral omdat kwetsbare natuur en veehouderijen dicht bij elkaar liggen. Een en ander heeft geleid tot grote problemen met vergunningverlening en met het opstellen van Natura2000 beheerplannen. Limburg en Brabant hebben met alle betrokken partijen een convenant gesloten dat de stikstofemissies moet gaan verminderen en tegelijk ruimte biedt voor agrarische bedrijfsontwikkeling. GS hebben dit convenant nu vastgesteld.

9. Natuur en landschapsbeheer
De subsidieverordening en subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Noord-Brabant is gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben de regelingen voor ganzenbeheer uit 2007 in de regeling opgenomen.
Dit zijn de vergoedingen die agrariërs ontvangen voor het opvangen van wilde ganzen in foerageergebieden.

10. Dierenwelzijn
Samen met de dierenbescherming voert LTO Nederland een project uit om dierenwelzijn en economisch perspectief samen gaan. Destijds heeft de provincie een subsidie gegeven voor het project waarvan de looptijd tot 2008 begrensd was. GS stemmen er mee in de looptijd van het project te verlengen tot eind 2009.

11. Deltaplan voor het Landschap
De provincie verstrekt eenmalig E 950.000 subsidie om het proefproject Moerenburg-Heukelom van het Deltaplan voor het Landschap uit te voeren. Het gaat om een renteloze geldlening. Het geld wordt op Streekrekening Het Groene Woud gestort, voor een periode van dertig jaar. Het besluit tot de subsidie was eerder dit jaar al genomen. GS hebben nu de bijbehorende subsidiebeschikking vastgesteld.

12. Natuur in het Reuseldal
GS hebben het principebesluit genomen om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) uit te breiden met 120 hectare nieuwe natuur in het Reuseldal. De provincie moet van het Rijk in totaal 20.869 hectare nieuwe natuur realiseren. Dat aantal hectares is inmiddels begrensd. Daarom hebben GS besloten flexibel om te gaan met tijdelijke overbegrenzing. Voorwaarde is wel dat deze overbegrenzing is opgeheven zodra de 20.869 hectare nieuwe natuur in Brabant is gerealiseerd.

13. Subsidie voor schaapskuddes
In 2010 kan de provincie acht schaapskuddes financieel ondersteunen; twee meer dan in 2009. Daarvoor is in totaal E216.000 beschikbaar. De subsidie is bedoeld voor het in standhouden en ontwikkelen van een schaapskudde met herder (gescheperde schaapskudde) en voor publieksactiviteiten. De subsidieregeling wordt 1 januari 2010 opengesteld.

14. Glastuinbouw Dinteloord
De Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) krijgt ruim E9 miljoen subsidie voor het ontwikkelen van een duurzame glastuinbouwlocatie op het Agro & Food Cluster West-Brabant in Dinteloord.

15. Agrofood Community Zuidoost-Nederland
De Agrofood Community Zuidoost-Nederland is een netwerk van ondernemers uit de agrofood sector en het MKB dat zich richt op innovatie, landbouw agribusiness, omgevingskwaliteit, gezondheid en duurzame voeding. Zowel de provincie Limburg als de provincie Noord-Brabant geven een subsidie. GS van Noord-Brabant stellen de subsidie voor 2008 vast op E31.383 en beschikken voor 2009 op maximaal E50.000.

16. Subsidieregeling economische actieprogramma's
Rekening houdend met de wensen van vier betrokken regio's stellen Gedeputeerde Staten het maximum voor subsidieaanvragen in 2010 voor economische actieprogramma's vast op E1,7 miljoen.
Dit wordt bekend gemaakt in het provinciaal blad en de Staatscourant.

17. Brabant Bespaart
In navolging op de huidige regeling, hebben GS voor 2010 en 2011 een subsidieregeling vastgesteld voor huiseigenaren. Wanneer zij voor tenminste
E1000 twee energiebesparende maatregelen treffen, kan een subsidie van E500 worden verkregen. GS informeren de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hierover.

18. Marketing OV
In nauwe samenwerking met de vervoerders is een promotieplan voor het busvervoer opgesteld. Het verleiden van het toenemend aantal OV-reizigers naar de bus speelt is een van de doelen. GS informeren de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid over de uitwerking van de onderliggende marketingstrategie.

19. Tarieven openbaar vervoer
Gedeputeerde Staten hebben de tarieven voor openbaar vervoer, regiotaxi en treintaxi 2010 vastgesteld. Nieuw is het reizen op saldo met de OV-Chipkaart. Het opstaptarief daarvoor is E 0,78 en het kilometertarief E 0,115.

20. Plan-MER Noordoostcorridor
De wijze waarop het plan-MER voor de Noordoostcorridor wordt uitgevoerd, vastgelegd in een notitie 'reikwijdte en detailniveau', is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het gaat om de verbreding van de N279 tussen Veghel en de A67 en de aanleg van een oost-west verbinding tussen de A50/A58 en de N279.

21. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Veghel voor het oprichten van een vleesvarkensstal, sleufsilo en luchtwassers met bijbehorende installatie aan de Leinseronderweg 40 te Veghel; de gemeente Gilze en Rijen voor de bouw van 37 woningen ten behoeve van inbreidingslocatie, Raadhuisstraat 11 in kern te Rijen; de gemeente Gilze en Rijen voor herontwikkeling voormalig bedrijfsterrein aan de Julianastraat 38 te Rijen; de gemeente Eersel voor uitbreiding transportbedrijf Becx grenzend aan bedrijventerrein Meerheid II, Meer 20 te Duizel. GS zenden de gemeente Dongen een aanwijzing ex artikel 3.8 van de Wet op de ruimtelijke ordening voor het bestemmingsplan Buitengebied.

---- --