Provincie Overijssel

Met vriendelijke groet,
Gaby van Deventer-Brus


----------
Besluitenlijst Van 8 december 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Reactie B&W Wierden op uw zienswijze over de LOG's in het bestemmingsplan Buitengebied 2009 Kenmerk: 2009/0190382

Gedeputeerde Staten hebben in juni 2009 hun zienswijze over de Landbouwontwikkelingsgebieden in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente Wierden kenbaar gemaakt. Er zijn naar de mening van de GS onvoldoende mogelijkheden opgenomen voor nieuwe bouwblokken voor intensieve veehouderijen. Burgemeester en wethouders van Wierden hebben hierop onlangs gereageerd in een voorstel aan de gemeenteraad. Gedeputeerde Staten vinden dat dit voorstel een stap in de goede richting is, maar dat nog niet voldoende aan hun zienswijze tegemoet is gekomen. (GM-beslissing d.d. 03-12-2009)

Onderwerp: Adviescommissie cultuurdeelname
Kenmerk: 2009/0185395

GS hebben tot lid van de Adviescommissie cultuurdeelname benoemd mevrouw I. Strouken te Utrecht. Mevrouw Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur te Utrecht en is landelijk de autoriteit op het gebied van volkscultuur. De Adviescommissie cultuurdeelname adviseert Gedeputeerde Staten over subsidieaanvragen in het kader van het programma Overal!Overijssel. Het advies betreft artistiek inhoudelijke kwaliteitsaspecten; de maten van vernieuwing; de diversiteit en/of verankering op de terreinen amateurkunst, volkscultuur en buitenschoolse cultuureducatie. (GM-beslissing d.d. 03-12-2009)

Onderwerp: Beleid ten aanzien van de uitzetting van Essent middelen Kenmerk: 2009/0174717

GS informeren PS via een brief over de wijze waarop de Essent gelden worden belegd en de stappen die worden gezet ten aanzien van het tijdelijk vermogensbeheer, vast te stellen. De gelden zijn in eerste instantie tijdelijk op korte termijn deposito's gezet, in afwachting van het inrichten van het tijdelijke vermogensbeheer. (GM-beslissing d.d. 04-12-2009)

Onderwerp: Beslissing op het bezwaarschrift betreffende weigering van een vergunning op grond van artikel 19d van de Natuurbeschermingsweg 1998 Kenmerk: 2009/0179750

De familie De Haan heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de weigering van Gedeputeerde Staten om een Natuurbeschermingswetvergunning te verlenen voor uitbreiding van hun veehouderij. Gedeputeerde Staten besluiten de bezwaren ongegrond te verklaren. GS blijven bij hun eerdere weigering van de vergunning omdat niet met zekerheid is komen vast te staan dat de uitbreiding de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000-gebied 'Weerribben' niet zullen aantasten. Op de grond van de wet kunnen Gedeputeerde Staten slechts een vergunning verlenen als zij aan de hand van de passende beoordeling de zekerheid hebben gekregen dat het gebied niet zal worden aangetast. De familie De Haan heeft geen passende beoordeling ingediend. (GM-beslissing d.d. 08-12-2009)

Onderwerp: Reactie op Startnotitie milieueffectrapportage Noord-West 380 kV verbinding Kenmerk: 2009/0145946

Gedeputeerde Staten van Overijssel vragen het ministerie van EZ om rekening te houden met de belangen van het Nationaal Landschap IJsseldelta en Nationaal Park Weerribben-Wieden in de nog op te stellen milieueffectrapportage voor een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding van Eemshaven via Ens naar Diemen.

Onderwerp: Rivierverruimingsproject Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden; vaststellen inrichtingsplan en bijbehorend advies aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Kenmerk: 2009/0182165

De provincie Overijssel is initiatiefnemer voor de planstudie voor het rivierverruimingsproject Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden te Deventer. De gemeente Deventer is initiatiefnemer voor de maatregel Bolwerkplas, Worp en Ossenwaard. Beide maatregelen zijn onderdeel van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Eind 2008 heeft de staatssecretaris ingestemd met het voorkeursalternatief. Dit alternatief is thans nader uitgewerkt in een inrichtingsplan. Hierover is een consultatieronde gehouden. Het plan voldoet aan de opgaven en er is veel draagvlak voor het plan. Op advies van de stuurgroep stellen Gedeputeerde Staten van Overijssel en Burgemeester en Wethouders van Deventer het inrichtingsplan gezamenlijk vast en zenden het, vergezeld van hun advies toe aan de staatssecretaris van verkeer en waterstaat, mevrouw J.C. Huizinga-Heringa.
Verwacht wordt dat de staatssecretaris in januari 2010 het plan definitief vaststelt. Daarmee is de planstudiefase afgelopen en start de realisatiefase door het Waterschap Groot Salland.

Onderwerp: Gezamenlijke reactie Regio Twente en Provincie op visitatie Agenda van Twente Kenmerk: 2009/0176114

Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel en het Dagelijks Bestuur van de Regio Twente hebben dit jaar een visitatie van de samenwerking met de Agenda Twente uit laten voeren. Beide besturen zijn positief over deze in 2007 hernieuwde vorm van samenwerking. Om de positieve ontwikkeling in de samenwerking voort te zetten hebben beide besturen besloten de effectiviteit van deze werkwijze te evalueren. De uitkomsten van de visitatie willen beide besturen gebruiken richting de toekomstige gemeentelijke collegeperiode 2010-2014. Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel en het Dagelijks Bestuur van de Regio Twente informeren per gezamenlijke brief Provinciale Staten en Regioraad over de uitkomsten van de visitatie.

Onderwerp: Deelname derde tranche VIV-bedrijf Meijer en voortgang verplaatsing bedrijf Lansink Kenmerk: 2009/0178427

De Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen Overijssel 2005 (VIV) is voor de derde keer opengesteld voor deelname. De VIV biedt intensieve veehouderijen in extensiveringsgebied waar zij geen uitbreidingsmogelijkheden hebben de mogelijkheid te verplaatsen naar landbouwontwikkelingsgebied. Hiermee wordt de belasting van kwetsbare natuur verminderd en krijgen de bedrijven op hun nieuwe locatie weer een goed toekomstperspectief. Op 10 november 2009 hebben Gedeputeerde Staten besloten dat drie intensieve veehouderijbedrijven aan de voorwaarden van de VIV voldoen. Nu hebben Gedeputeerde Staten besloten dat ook een vierde bedrijf aan de voorwaarden van de VIV voldoet. Gedeputeerde Staten hebben Dienst Landelijk Gebied (DLG)/ Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) opdracht verstrekt om onderhandelingen te starten om deze bedrijven te verwerven. Tevens hebben Gedeputeerde Staten besloten een bedrijf uitstelt te verlenen voor het afronden van de verplaatsing.

Onderwerp: Technische herstelactie provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (pSAN) onderdeel ganzenbeheer Kenmerk: 2009/0184140

In 2008 hebben de provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de betrokken maatschappelijke organisaties overeenstemming bereikt over nieuwe, hogere vergoedingen voor het ganzenbeheer, is roulatie tussen percelen en is gewasrotatie mogelijk gemaakt. Recentelijk heeft de Europese Commissie (EC) ingestemd met de wijzigingen. Om te voldoen aan de Brusselse voorwaarden en om tot uitbetaling van de juiste vergoeding over te kunnen gaan, hebben Gedeputeerde Staten besloten om de provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer en het ganzen openstellingsbesluit van 2008 met terugwerkende kracht aan te passen.

Onderwerp: Vaststellen Plan in Hoofdlijnen N 347 provinciale weg Haaksbergen - Ommen (gedeelte tussen A1 â¤' Rijssenseweg) Kenmerk: 2009/0189579

Gedeputeerde Staten hebben het Plan in Hoofdlijnen voor de aanpassing van de N 347 (tussen A1 en Rijssenseweg te Rijssen realisatie weefvakken) vastgesteld en opdracht gegeven tot de voorbereiding van de realisatiefase.

In het plan is, waar mogelijk en wenselijk, rekening gehouden met de zienswijzen. Belanghebbenden worden geïnformeerd over het besluit en de beantwoording van de zienswijzen.

Onderwerp: Vaststellen regeling aanduidingen.
Kenmerk: 2009/0184053

GS hebben een nieuwe regeling vastgesteld voor aanduidingen langs provinciale wegen. Er zijn nieuwe criteria, heldere formulieren en de ontheffingplicht is waar mogelijk vervangen door een meldingsplicht. Toeristische aanduidingsborden worden voortaan uitgevoerd in bruin, zoals de landelijke richtlijn voorschrijft. Door de richtlijnen wordt de uniformiteit nog meer bevorderd en dat geeft weer een rustiger wegbeeld voor de weggebruiker.

Onderwerp: bestuursovereenkomst Verlegde Niersallee N 764. Kenmerk: 2009/0145785

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de ondertekening van de bestuursovereenkomst over de aanleg, eigendom, beheer en onderhoud van de nieuwe wegenstructuur rondom het nieuwe station Kampen-Zuid in de Hanzelijn.

Onderwerp: Aanpassen spreidingsplan Ambulance Oost en verzoek om uitbreiding van de vergunning voor de stanplaatsen Enschede en Hengelo. Kenmerk: 2009/0175500

GS hebben het voornemen per 26 januari 2010 het spreidingsplan ambulancezorg van Ambulance Oost aan te passen. Tevens hebben GS het voornemen uitgesproken per 26 januari 2010 de vergunningen voor de standplaatsen Enschede en Hengelo aan te passen en de ambulancecapaciteit met 3 ambulances uit te breiden. Hiervoor wordt conform de afdeling 3.4. van de Algemene Wet Bestuursrecht de stukken ter inzage gelegd tot 19 januari 2010. Dit betekent dat Enschede van 6 naar 7 ambulances en Hengelo van 5 naar 7 ambulances gaat

Onderwerp: Europese programma's, voortgang en beschikkingen Operationeel Programma 2007-2013 regio Oost-Nederland Kenmerk: 2009/0188345

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. Dit programma wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat. Binnen dit programma wordt aan 3 projecten bijdragen beschikbaar gesteld:


* Overijssel innoveert verder!: Dit project is een bedrijfsgericht innovatieregeling voor het MKB die een innovatieproject willen starten met projectkosten die hoger liggen dan de vouchers van SenterNovem (¤ 7.500 en lager dan nodig voor een EFRO subsidie (¤ 250.000). De behoefte komt vooral van de innovatievolgers in het MKB.


* NIRION: dit is een samenwerkingsproject tussen de bedrijven Medimate BV (een spin-off bedrijf van Mesa+), Micronit Microfluidics BV en Stichting Medisch Spectrum Twente. Het bedrijf is gespecialiseerd in lab-on-a-chip technologie en heeft een methode ontwikkeld om lithium in het bloed te meten met lab-on-a-chip methode zodat mensen dat thuis zelf kunnen uitvoeren. Achmea is opgetreden als launching customer en daarmee heeft Medimate diverse geldstromen los kunnen krijgen voor het onderzoek (PPM Oost, bank en subsidies).


* Crypte informatiecentrum Geert Groote (Deventer): in dit project wordt een informatie- en documentatiecentrum over Geert Groote en de Moderne Devotie opgericht in het cultuurhistorische centrum van Deventer op een heringericht Lamme van Dieseplein. Dit centrum wordt ontwikkeld op de crypte/kelder (een rijksmonument) van de voormalige kapel van het Rijke Fraterhuis. Het centrum is gericht op inwoners van Deventer en omgeving, toeristen en onderwijsinstellingen. Vooral voor deze laatste groep zal het centrum worden ingericht met educatieve, multimediale apparatuur.


* Voor deze projecten wordt een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar gesteld van in totaal maximaal ¤ 4.913..107 een bijdrage vanuit het Ministerie van Economische Zaken voor 2 projecten van maximaal ¤ 4.868.107 en eeen provinciale bijdrage van in totaal maximaal ¤ 6000.000 voor een project.

Onderwerp: Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente
Kenmerk: 2009/0193535

Zoals toegezegd geven GS per brief hun visie op de (formele) verhouding tussen rijk en provincie bij de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente.

Onderwerp: provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP): Actualisatie bestuursconvenanten en prestatieovereenkomsten 2010-2013. Kenmerk: 2009/0184777

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben met gemeenten en waterschappen in Overijssel en met de maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur en landschap afspraken gemaakt over de uitvoering van het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied. In de afgelopen maanden is overleg gevoerd over de actualisatie voor de periode 2010-2013. Dit heeft geresulteerd in een totaalpakket aan maatregelen waarbij Gedeputeerde Staten ongeveer ¤ 20 miljoen aan de gemeenten en waterschhappen ter beschikking stellen en een bedrag ¤ 3 miljjoen aan de maatschappelijke organisaties. Met deze bedragen kan een breed scala van projecten in het landelijk gebied van Overijssel worden gerealiseerd. De ondertekening van de gebiedsconvenanten en prestatieovereenkomsten vindt plaats in een bijeenkomst met alle betrokken partijen op 16 december 2009.

Onderwerp: Bedrijfsgerichte innovatieregeling Overijssel Innoveert Verder! 2010-2013 Kenmerk: 2009/0185737

Het bedrijfsleven verkeert in roerige tijden, ook in Overijssel. De economische crisis bedreigt onder andere de concurrentiepositie. Het Overijssels bedrijfsleven staat voor de uitdaging de gevolgen van een grote recessie te overwinnen. Dit is onderdeel van het door PS in maart vastgestelde 'Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010'. De provincie wil ook stimuleren dat bedrijven in kansrijke technologieën en innovaties blijven investeren. Naast het reeds bestaande innovatie-instrumentarium, zet de provincie daartoe op basis van eerdere succesvolle innovatieregelingen een nieuwe bedrijfsgerichte innovatieregeling in de markt. Met als doel om bedrijven een extra financiële impuls te geven wanneer zij in innovatieve processen investeren. De doelgroep van deze regeling bestaat uit mkb-bedrijven in de sector industrie. Overijssel Innoveert Verder! voorziet in een snelle toekenning en richt zich op drie fases van het innovatieproces: onderzoek, ontwikkeling en de implementatie hiervan. Overijssel Innoveert Verder! subsidieert de externe kosten van de innovatieprojecten. Voor meer informatie www.provincie.overijssel/beleid/economie, onderdeel Economische Innovatie. Met de regeling bereikt de Provincie:

- minimaal 77 nieuwe product-marktcombinaties of procesinnovaties;
- minimaal 20 nieuwe samenwerkingstrajecten tussen het industriële MKB en kennis- of onderzoeksinstellingen;
- een bedrag van ¤ 15.410.000,-- aan investeringen in economissche innovatie in de periode 2010 tot en met 2012 door het industriële MKB. Hiervan wordt ¤ 7.705.000,--- door het MKB zelf gefinancierd en ¤ 7.705.000,-- dooor middel van deze regeling.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 10 december 2009 Kenmerk: 2009/0190702

Op 10 december 2009 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de Interprovinciale aanpak 'Profiel Provincies', de IPO-reactie inzake voorstellen Unie van Waterschappen, de IPO-inzet over de Evaluatie Wet op de Jeugdzorg en het Regionaal economisch beleid (REB).

Onderwerp: Ondertekening convenant Mobiliteitsmanagement Netwerkstad Zwolle-Kampen en ondertekening bestuursovereenkomst Uitvoering projecten Mobiliteitsmanagement Netwerkstad Zwolle-Kampen Kenmerk: 2009/0191539

Provincie Overijssel en gemeente Zwolle gaan samen met het bedrijfsleven en vervoersorganisaties in Netwerkstad Zwolle-Kampen aan de slag om de bereikbaarheid en leefbaarheid in het gebied te verbeteren. Onder het motto 'Slim werken = Slim reizen' wordt er het komende jaar onderzoek gedaan naar de behoeften van werknemers en de alternatieven die mogelijk zijn in het woon-werkverkeer.. Dit levert een concreet maatregelenpakket op om de doorstroming op de weg te verbeteren. De doelstelling is ten minste 5% reductie van het aantal autokilometers in de spits. Mogelijke maatregelen die de bereikbaarheid kunnen verbeteren zijn: bedrijven doorlichten op arbeidsvoorwaarden ten gunste van alternatieven voor de auto, ondersteuning bij implementatie van maatregelen, promotie of afname van openbaar vervoerabonnementen naar bedrijventerreinen, het aanbieden van actuele ov-reisinformatie en het stimuleren van (elektrisch) fietsen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat positief tegenover de acties van de provincie en gemeente op het gebied van mobiliteitsmanagement. Het ministerie draagt daarom, voor het informeren en betrekken van werknemers bij de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement, de helft van de kosten bij; ter waarde van ¤105.0000,-- De andere helft wordt betaald door de Provincie en de gemeente Zwolle.