Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 3 december 2009

'Siberië' in Eilandspolder wordt vogelparadijs

Dinsdag 8 december start Landschap Noord-Holland met het opknappen van 'Siberië', een perceel in de Westelijke Eilandspolder. Het wordt een aantrekkelijke plek voor weide- en watervogels omdat er een ondiepe vogelpoel wordt gegraven. De Postcode Loterij, Vereniging Zon en Leven en personeel van het Medisch Centrum Alkmaar betalen het project.

'Siberië' ligt langs de dijk tussen Noordeinde en Driehuizen in de Eilandspolder. Het is een verwaarloosd 'onlandje' waar pitrus en zuring woekeren. De naam dankt dit land aan de afgelegen ligging en de ruige begroeiing met russen, een soort gras waarvan pitrus de bekendste is. Landschap Noord-Holland gaat dit perceel onder handen nemen en geschikt maken voor weide- en watervogels. Er komt een ondiepe plas waar eenden rust vinden en waar steltlopers in het water kunnen slapen. Ieder jaar zal er gemaaid worden, zodat het veldje vogels blijft trekken. Met wat geluk kan men er vanaf de dijk kemphaan, lepelaar, watersnip, kluut en grutto zien. In de winter smienten en andere eendensoorten.

Landschap Noord-Holland heeft al heel lang de wens om Siberië om te toveren tot vogelparadijs, het duurde echter vrij lang om alle benodigde vergunningen te verkrijgen. Dat is nu rond en aannemer Roelofsen start op dinsdag 8 december de werkzaamheden. Het project kost circa ¤ 5.000.