Sombere werkgelegenheidsprognose Nederlandse werkgevers

08/12/2009 00:01

Manpower Uitzendorganisatie

Sombere werkgelegenheidsprognose Nederlandse werkgevers in Manpower arbeidsmarktbarometer

Diemen, 8 december 2009 - Nederlandse werkgevers rapporteren voor het eerste kwartaal van 2010 de somberste werkgelegenheidsvoorspellingen sinds 2003, het eerste jaar dat Nederland meedeed aan de internationale Manpower Arbeidsmarktbarometer. Het netto werkgelegenheidscijfer voor Q1 2010 bedraagt -3%, een verschil van 10 procentpunten met Q1 2009. Het is de eerste keer in al die jaren dat het Nederlandse getal negatief is. Het netto werkgelegenheidscijfer voor zowel Q3 2009 als voor Q4 2009 stond op 0%, hetgeen enige mate van stabiliteit suggereerde. Nu blijkt zich voor de eerste drie maanden van 2010 toch de sinds Q4 2008 dalende lijn voort te zetten.

Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer. Het wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een negatief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de arbeidsmarkt.

Haiko van der Pol, woordvoerder van Manpower, legt het nieuwe cijfer als volgt uit: "Gedurende de economische krimp van de laatste kwartalen hebben Nederlandse werkgevers relatief lang gewacht met het verminderen van hun personeelsbestand. Intussen lijkt de rek er echter voor een toenemend aantal werkgevers uit. Het voorzichtig economisch herstel wordt eerder opgevangen door verhoging van de productiviteit per werknemer dan door een aanwas van personeel."

Cijfers per branche en regio

Dat blijkt ten overvloede ook uit het sterkst dalende branchecijfer: bij de productiebedrijven daalt het netto werkgelegenheidscijfer met 13 procentpunten (van 3% in Q4 2009 naar -10% in Q1 2010). Vergeleken met Q1 2009 bedraagt de daling 15 procentpunten. Haiko van der Pol: "Dat de grootste stijging in de branchecijfers voor Q1 2010 voor rekening komt van de transportsector (namelijk van


-6% in Q4 2009 naar 4% voor Q1 2010) sluit ook aan op de verwacht hogere productiviteit. Meer producten betekent immers meer transport. Daar lijkt tevens deels de verklaring te vinden voor het feit dat de regio West een positief cijfer laat zien, namelijk 1% vergeleken met -4% in het vorige kwartaal: de lucht- en zeevracht zijn immers in die regio geconcentreerd." De andere drie Nederlandse regio's rapporteren een negatief netto werkgelegenheidscijfer voor het volgende kwartaal.

Van twee andere Nederlandse branches zijn de netto werkgelegenheidscijfers voor Q1 2010 ook positief. Bij de Nutsbedrijven zien we een stijging van 4% naar 6%. Mijnbouw en delfstofwinning rapporteren voor Q1 2010 1% in plaats van 0% over Q4 2009.

Cijfers internationaal

In de Verenigde Staten wordt voor Q1 2010 het laagste cijfer-voor-het-eerste-kwartaal ooit (maar dan al sinds 1982!) genoteerd: 6%. Dat cijfer is wel optimistischer dan drie maanden geleden (-2%). In Europa is Duitsland, waar de ontwikkelingen vaak enigszins op de Nederlandse vooruitlopen, een positieve factor met cijfer 5% (Q4 2009: -1%), vooral gevoed door optimisme in de sector 'zakelijke dienstverlening' waar 16% van de werkgevers aangeeft begin volgend jaar meer personeel aan te willen nemen. Wereldwijd zijn werkgevers het meest optimistisch over aantrekkende werkgelegenheid in India. Van de 35 landen en gebiedsdelen die meedoen aan de barometer zijn er 25 voorzichtig positief. Negatief zijn er nu nog maar 9, vergeleken met 15 het vorige kwartaal. Omdat een betere arbeidsmarkt altijd leidt tot een hoger verloop van personeel adviseert Manpower bedrijven weer meer aandacht te gaan besteden aan hun werkgeversimago.

MEOS Q2 2010

De resultaten van het Manpower Employment Outlook Survey voor het tweede kwartaal van 2010 worden op dinsdag 9 maart 2010 bekendgemaakt.

In dit persbericht genoemde cijfers zijn - waar voorhanden - seizoensgecorrigeerd.

De Manpower Employment Outlook Survey onderzoeksresultaten van alle 35 landen en gebiedsdelen, inclusief de regionale en internationale vergelijkingen, zijn te vinden op www.manpower.com/meos. Ter aanvulling kunnen alle tabellen en grafieken voor publicatie gedownload worden op www.manpower.com/library.

Over het onderzoek

De Manpower Arbeidsmarktbarometer wordt elk kwartaal bepaald door de verwachtingen van werkgevers te meten over een toename of afname in hun personele bezetting, voor het aankomende kwartaal. Het onderzoek wordt al meer dan 45 jaar gehouden. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met bijna 71.000 publieke en private werkgevers wereldwijd. In Nederland betreft het ruim 750 Nederlandse werkgevers.

Over Manpower Nederland

Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Jilko Andringa. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.manpower.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (