Gemeente Brummen


College presenteert kadernota over burgerparticipatie

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-12-2009)

Het college van B&W heeft een kadernotitie gepresenteerd over de wijze waarop de gemeente Brummen burgerparticipatie vorm geeft. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad deze notitie februari volgend jaar gaat bespreken en vaststellen. Op woensdagavond 16 december vindt er in de villa van het gemeentehuis een informatiebijeenkomst voor belangstellenden plaats over de notitie, die de passende titel Samen beter heeft meegekregen.

Burgerparticipatie is het proces waarbij gemeente instanties, betrokken burgers en eventueel externe deskundigen via een open houding naar elkaar en via een vooraf besproken aanpak samen vorm en inhoud geven aan (delen van) plannen of beleid. Het proces is gericht op het benutten van elkaars deskundigheid en het verhogen van draagvlak voor te nemen beslissingen. Dit is de definitie van het begrip burgerparticipatie zoals verwoord in de kadernotitie. Het komt er op neer dat de gemeente vooraf duidelijk maakt op welke wijze men burgers en deskundigen bij een complex vraagstuk betrekt.

Huidige werkwijze
Het is wel goed te beseffen dat burgerparticipatie geen doel op zich is. Uiteindelijk bepalen burgers zelf of ze wel of niet meedoen en/of zich betrokken voelen. Het is wel de kunst om als gemeente burgers te stimuleren of zelfs uit te dagen om mee te doen en hun stem te laten horen. Gelukkig, zo is in de notitie te lezen, gebeurt dit volop. Denk hierbij aan de centrumplannen voor Brummen en Eerbeek, het minimabeleid, Wmo-beleid en het gemeentelijke verkeers- en vervoersplan. Door het vaststellen van een kadernota wil het gemeentebestuur de keuze voor en uitvoering van burgerparticipatie echter beter verankeren.

Hulpmiddel
In het bestuursakkoord 2006-2010 is de ambitie uitgesproken om burgerparticipatie verder vorm te geven. In de kadernotitie wordt aan dit actiepunt invulling gegeven. Deze notitie is dit afgelopen jaar opgesteld, onder andere met behulp van raadpleging van een aantal vertegenwoordigers van wijk- en adviesraden en van belangenorganisatie. De kadernota zal een uitstekend hulpmiddel zijn voor het gemeentebestuur en onze medewerkers om tijdig en op een eenduidige en transparante manier te bepalen of en welke vorm van burgerparticipatie wordt gekozen. Daarnaast biedt het ook voor burgers en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen inzicht in de gekozen werkwijzen en kunnen verwachtingen beter op elkaar worden afgestemd.

Op woensdagavond 16 december vindt een interactieve informatieavond plaats waarbij de Brummense manier van burgerparticipatie zoals verwoord in de notitie wordt toegelicht. Belangstellenden zijn van harte welkom deze openbare bijeenkomst bij te wonen. Vanaf 19.45 uur bent u welkom in de oude villa van het gemeentehuis in Brummen. Om 20.00 uur start de bijeenkomst.

Meer weten?
Informatie over de kadernotitie Samen beter vindt u op deze speciale projectpagina.
Heeft u vragen of opmerkingen over deze notitie, dan kunt u deze doorgeven aan de heer G.J. van Dijk van het team communicatie. U kunt hem bereiken via telefoonnummer (0575) 56 82 94 en mailadres gj.vandijk@brummen.nl.