Ingezonden persbericht


Helmond, 7 december 2009

Internationale bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten lopen warm voor de Grand Cooperative Driving Challenge in Helmond

Op 8 en 9 december 2009 verzamelt zich bij TNO in Helmond de internationale gemeenschap op het gebied van Cooperative Driving Systems. Circa 80 personen van gerenommeerde bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten uit achttien landen, verspreid over vier continenten, praten dan over de opzet van de Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC). Deze GCDC is een unieke challenge, die de ontwikkeling en invoering van coöperatief rijden versnelt, wat leidt tot betere doorstroming en veiligheid, minder milieubelasting en meer comfort in het verkeer. "We nodigen de slimste brains van de wereld uit om de beste en meest innovatieve oplossingen te bedenken op het gebied van mobiliteit en verkeer", aldus Egbert-Jan Sol, CTO van TNO Industrie en Techniek.

Met de GCDC stimuleert TNO innovatieve ontwikkelingen op het gebied van coöperatief rijden, die toepasbaar zijn op alle soorten voertuigen op de weg. Kenmerkend voor deze coöperatieve voertuigsystemen is dat alle soorten voertuigen zowel onderling als met de infrastructuur langs de weg in een open systeem met elkaar verbinding staan en communiceren. De GCDC nodigt 's werelds slimste brains uit om in een open samenwerking de beste oplossingen te bedenken en deze te testen in een open competitie en in een zeer realistische setting.

Deelnemers aan de workshops zijn onder meer Toyota en Renault, de onderzoeksinstituten DLR, Fraunhofer en NICTA en de universiteiten van Berlijn, Illinois Chicago, Genua, Eindhoven, Delft en Twente. Egbert-Jan Sol: "Het merendeel van de belangrijkste bedrijven, instituten en universiteiten op het gebied van coöperatief rijden is aanwezig. Gezamenlijk maken we tijdens deze bijeenkomst de reglementen en techniek van de GCDC definitief, waarna de deelnemende teams gericht en concreet aan het werk kunnen gaan. Vervolgens openen we in maart 2010 de officiële inschrijving voor de GCDC. De challenge vindt voor de eerste keer plaats in september 2011 in de regio Helmond-Eindhoven en wordt georganiseerd door TNO en HTAS."


Noot voor redacties
Voor meer informatie (