Gemeente Capelle a/d IJssel

"Stop agressors in het OV"
Eerdmans wil harde aanpak tegen metro-overlast

Joost Eerdmans, de Capelse wethouder van onder meer Vervoer, wil dat er snel iets gebeurt aan de overlast van geweld en vernielingen in de metro. Afgelopen week werden meerdere RET medewerkers in Rotterdam slachtoffer van agressief en geweldadig gedrag. Eerdmans vindt dat onacceptabel. Hij pleit voor harde aanpak van deze misdragingen.

Eerdmans reist zelf iedere dag met de metro naar Capelle aan den IJssel. Onderweg wordt hij geconfronteerd met opengetrapte metropoortjes, veel graffiti, zwartrijden en agressief gedrag. Als wethouder Vervoer vindt hij dat onaanvaardbaar. "Het gaat echt mis in het openbaar vervoer. We zijn veel te tolerant tegenover agressief gedrag in metro, bus, tram en trein. En dat terwijl het aan de orde van de dag is", aldus Eerdmans.

Om de overlast aan te pakken wil Eerdmans hogere straffen voor daders en meer buitengewoon opsporingsambtenaren met meer bevoegdheden in de metro. Eerdmans: "Zoals Aboutaleb al zei: 'we moeten samen ten strijde trekken'. Bij wangedrag gewoon direct hoge boetes opleggen en bij mishandeling een minimum gevangenisstraf van een jaar en daarbij een reisverbod in de hele regio. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met agressors in het openbaar vervoer."

Eerdmans stuurde eerder dit jaar al een brandbrief aan Hans Vervat, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam. Hierin stond dat er direct iets aan de overlast in Capelle gedaan moet worden. Daarop werd hij samen met de RET uitgenodigd bij het driehoekoverleg in Rotterdam tussen burgemeester, korpschef politie en hoofdofficier van justitie. Eerdmans presenteert daar in januari een gezamenlijk plan van de gemeente en de RET om de metro-overlast aan te pakken. Morgen gaat Eerdmans zijn voorstellen neerleggen in de commissie Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam.

Noot voor de redactie,

Gemeente Capelle a/d IJssel