GroenLinks

GroenLinks presenteert eigen klimaatbegroting

8 december 2009

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met milieuminister Cramer over haar begroting. Het kabinet haalt zonder ingrijpen de Nederlandse klimaatdoelen voor 2020 niet. GroenLinks steekt daarom de helpende hand uit naar Cramer en presenteert vandaag de Klimaatbegroting 2010. In deze begroting laat GroenLinks zien hoe het kabinet op een gemakkelijke manier alle doelen kan bereiken voor energiebesparing, minder CO2-uitstoot en meer duurzame energie.

GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik: Wij laten zien dat het kan. Het is een kwestie van politieke wil. Met onze maatregelen dringen we de CO2-uitstoot fors terug en geven we een flinke stimulans aan de productie van groene energie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, we creëren daarmee ook een hoop nieuwe banen.

De klimaatdoelen van het kabinet bestaan uit een CO2-reductie van 30% voor 2020, 18% groene energie in 2020 en een jaarlijkse energiebesparing van 2%. Met de GroenLinks-klimaatbegroting kunnen we deze doelen in Nederland ruimschoots halen. Sterker nog. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de begroting doorgerekend. Hieruit blijkt dat er met de GroenLinks-plannen een CO2-reductie van 40% en een aandeel van minstens 18% duurzame energie in 2020 mogelijk is door concrete maatregelen die goed te realiseren zijn.

Zo stelt GroenLinks in de begroting voor om geen nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen, een gegarandeerde subsidie voor groene stroom te introduceren, een flinke energiebesparing door het isoleren van huizen te realiseren en de gereserveerde gelden voor asfalt te gebruiken voor openbaar vervoer, fietsvoorzieningen en elektrisch vervoer.

Volgens GroenLinks is het van groot belang om nu thuis orde op zaken te stellen, voordat minister Cramer volgende week vertrekt naar de klimaattop in Kopenhagen. Als je het effect van al onze voorstellen bij elkaar optelt, kom je op 40% reductie in 2020. Precies wat rijke landen volgens de wetenschap moeten doen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Ik roep minister Cramer en de rest van het kabinet op om onze maatregelen over te nemen. Dit krijgen ze gratis en voor niks, aldus Vendrik.

Kees Vendrik

Zie klimaatbegroting op http://tweedekamer.groenlinks.nl/GroenLinks+presenteert+eigen+klimaatbegroting