Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Spoorwegen (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 8 december 2009


------

CNV Spoorwegen wil dat Deutsche Bahn eerst winst afroomt

Geen gedwongen ontslagen bij vrachttak

'Deutsche Bahn (DB) realiseert in Duitsland een enorme winst; en dan bedoel ik écht enorm. En in Nederland wil de onderneming 200 mensen ontslaan bij het verliesgevende vrachtvervoer, DB Schenker Rail Nederland, voorheen NS Cargo en Railion. Daarmee gaan wij dus niet akkoord.' Zo reageert bestuurder Jerry Piqué op de aankondiging van DB Schenker Rail Nederland om 200 fte's te bezuinigen en zo het tekort - slechts 1 procent van die Duitse winst - uit te gummen.

Volgens Piqué maakt DB Schenker het wel heel bont, en dan vooral het moederbedrijf Deutsche Bahn. 'Voor de medewerkers in Duitsland is de garantie afgegeven dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Diezelfde garantie willen wij ook voor de Nederlandse werknemers van het bedrijf.

Maar voordat het thema ontslagen op tafel komt willen wij het eerst nog eens hebben over die megawinst van het moederbedrijf. Dan is dat verlies bij de vrachttak toch een peulenschil? Een bezuiniging die bovendien vermoedelijk best op een andere wijze is te behalen - efficiënter werken bijvoorbeeld - dan nu wordt voorgesteld. CNV Spoorwegen zal heel indringend met DB Schenker gesprekken voeren', aldus een stellige Piqué.

DB Schenker heeft vandaag - dinsdag - de medewerkers per brief op de hoogte gebracht van de bezuinigingsplannen. De onderneming wil de bezuinigingsdoelstelling vóór einde 2010 hebben gerealiseerd. De ontslagen zullen dan vooral machinisten, rangeerders en het zogenoemde klantencentrum (vrachtmonitoring) raken.

Bij DB Schenker Rail Nederland B.V. werken nu nog 793 mensen (fte's). In 2000 telde NS Cargo nog 2.500 medewerkers.