Nivel


NIVEL-project VOICE genomineerd voor communicatieprijs

8 december 2009 | Oudere patiënten met kanker onthouden minder dan een kwart van de adviezen van verpleegkundigen over chemotherapie. Om hier iets aan te doen, ontwikkelde het NIVEL binnen het project VOICE een communicatiemodel dat inmiddels in tientallen ziekenhuizen met succes wordt toegepast. Het project is door het tijdschrift Medisch Contact genomineerd voor de communicatieprijs.

Kanker is inmiddels een volksziekte en doodsoorzaak nummer 1. Tienduizenden mensen krijgen per jaar voorlichting van een oncologieverpleegkundige over chemotherapie. Echter, van alle adviezen tijdens dat eerste gesprek beklijft bij oudere patiënten slechts een kwart. Met het VOICE-onderzoek en de aanpak die op basis daarvan is ontwikkeld, blijkt het rendement van die voorlichting aanmerkelijk te verbeteren. De patiënten onthouden meer van de adviezen en informatie die verpleegkundigen geven tijdens het voorlichtingsgesprek over chemotherapie. Ze konden bovendien meer inbrengen in het gesprek, waren minder angstig en achteraf meer tevreden over het verloop van het gesprek.

VOICE staat voor: Verpleegkundigen-Ouderen In ChemotherapiE. De binnen het project ontwikkelde methode is eenvoudig toe te passen en de voorlichtingsbrochures en onderzoeksrapporten zijn gratis te downloaden. Richtlijn en training zijn gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de voorlichting over chemotherapie. Dit onderzoek resulteerde in tal van wetenschappelijke publicaties, presentaties en een proefschrift. Het ontwikkelde voorlichtingsmodel wordt al in tientallen Nederlandse ziekenhuizen toegepast. En veel ziekenhuizen zien het model zelfs als handvat voor verbetering van de voorlichting aan een veel bredere groep patiënten dan alleen ouderen.