Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Havens (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 8 december 2009


------

CNV Havens zwaar ontstemd over eindbod containerbedrijf

ECT kiest onderhandelingsmethode uit de Middeleeuwen

Containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam heeft een eindbod gepresenteerd in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het is óf dat, óf ontslag voor een groep medewerkers. 'Onaanvaardbaar', reageert onderhandelaar Albert van Damme namens CNV Havens.

'Dit eindbod brengt ECT vooral uit om onze leden onzeker te maken. Om hen het gevoel te geven dat ze vooral niet in actie moeten komen als het cao-bod hen niet aanstaat. Dat is niet van deze tijd', stelt een teleurgestelde Van Damme nadrukkelijk. De teleurstelling zit hem erin dat de werkgever zo'n ouderwetse, haast Middeleeuwse aanpak kiest van onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

'Wij willen juist een begin maken met sectoraal beleid. Juist nu, in de crisistijd is het van groot belang om te investeren in havenbreed beleid, werkgelegenheid en ontwikkeling van medewerkers. ECT komt niet verder dan de crisis vooral te lijf te gaan door werknemers van ECT flexibeler - lees goedkoper - in te zetten', aldus Van Damme.

ECT wil bovendien werknemers van 60 jaar en ouder een kortere arbeidsduur aanbieden maar dan wel betaald door premievrijstelling in het vut-fonds (STIVU). Dit kan ECT helemaal niet afdwingen, daar gaat het STIVU-bestuur - met daarin de vakbonden - over.

Van Damme: 'Meest bizar in het eindbod van ECT is wellicht wel het loonbod. 2 keer 1 procent, per respectievelijk 1 oktober 2010 en 1 oktober 2011, plus nog wat eenmalige uitkeringen. Maar die loonsverhogingen waren al afgesproken bij een eerder havenakkoord!'

Van Damme wil de stand van zaken volgende week woensdagochtend en donderdagavond met zijn leden bespreken. 'Ik voorspel weinig positieve reactie.'