Gemeente Heerlen

Voorstel om straatnamen te wijzigen ingetrokken
58 straten in Heerlen houden hun oude naam

Achtenvijftig straten in Heerlen houden hun oude naam. Het voorstel van de commissie straatnaamgeving om een groot aantal gelijkluidende en/of doorsneden straten te hernoemen is definitief ingetrokken. Naar aanleiding van de opschudding die dit voorstel in mei veroorzaakte, is nieuw onderzoek gedaan naar de noodzaak van wijziging. Uitvoerig overleg met de hulpverleningsdiensten heeft uitgewezen, dat door verbeterde (communicatie)technieken de kans op fout horen van gelijkluidende straatnamen nagenoeg is uitgesloten en de kans op omrijden bij doorsneden straten is geminimaliseerd. Hiermee komt de noodzaak van wijziging van de straatnamen te vervallen.

Daarnaast heeft de gevoerde discussie over de straatnamen er toe geleid, dat het meldsysteem bij de ambulancedienst sinds kort zo is aangepast dat de oorzaak van de tijdoverschrijding in het logboek wordt bijgehouden. Ook de brandweer is op dit moment bezig met het doorvoeren van deze aanpassing. Mocht t.z.t. uit de nu bijgehouden rapportages blijken dat er een dringende noodzaak is om een straatnaam te wijzigen, dan kan dit op andere natuurlijke momenten op kleinere schaal worden voorgesteld.

Tot slot is bepaald dat over toekomstige voorstellen voor straatnaamwijzigingen het college van burgemeester en wethouders een besluit moet nemen. In het verleden lag deze bevoegdheid bij de ambtelijke commissie straatnaamgeving.

Gemeente Heerlen, 8 december 2009
Afdeling Communicatie




Gemeente Heerlen