Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 334 MJ
Datum: 8 december 2009

. Kortere vakanties voor Fries provinciebestuur

Gedeputeerde Staten van Fryslân verkorten de periode waarin ze op zomervakantie zijn. In plaats van zes weken reces kiest GS komend jaar op voorstel van Commissaris van de Koningin John Jorritsma voor vier weken zonder collegevergaderingen. Een periode van zes weken zonder besluitvorming zorgt nu in bepaalde dossiers voor onnodige vertraging.

Dat het college tot nu toe zes weken zomerpauze hield, betekende niet dat alle collegeleden zes weken vakantie vierden. Op het Provinciehuis was altijd minstens één bestuurder aanwezig. Bovendien ging het reguliere werk buiten de collegevergaderingen ook voor de Commissaris van de Koningin en de Gedeputeerden gewoon door, met daarbij genoeg activiteiten waar ze bij wilden zijn.

Ook als het reces vier weken is, zal dit het geval zijn en blijft de afspraak van kracht dat er altijd minstens een bestuurder op het provinciehuis is die de bestuurlijke leiding heeft. De laatste GS-vergadering voor de zomerstop is volgend jaar op dinsdag 13 juli, de eerstvolgende is op dinsdag 17 augustus.

Het meireces halveert komend jaar. In plaats van de gebruikelijke twee weken zal er nu één week zijn zonder collegevergadering. Dit komt vooral doordat Koninginnedag op een vrijdag valt en het daardoor praktisch niet nodig is om twee volledige recesweken in te roosteren.

Het vergaderschema van Gedeputeerde en Provinciale Staten voor 2010 verschijnt binnenkort op www.fryslan.nl.

---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
8 december 2009 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 1 december 2009 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Kortere vakanties voor Fries provinciebestuur Gedeputeerde Staten van Fryslân verkorten de periode waarin ze op zomervakantie zijn. In plaats van zes weken reces kiest GS komend jaar op voorstel van Commissaris van de Koningin John Jorritsma voor vier weken zonder collegevergaderingen. Een periode van zes weken zonder besluitvorming zorgt nu in bepaalde dossiers voor onnodige vertraging. Persbericht beschikbaar


2. Subsidie voor bedrijventerrein Twijzelerheide Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân stelt ruim E 40.000 beschikbaar voor de revitalisering van bedrijventerrein 'De String' in Twijzelerheide. Het bedrag is een kwart van de totale kosten. De String is een gemengd bedrijventerrein van 5,8 hectare uit de jaren tachtig. De gemeente Achtkarpselen wil het terrein herinrichten, zowel de wegen en de verlichting als de groenvoorzieningen. Na de opknapbeurt komt er een vorm van parkmanagement, zodat het terrein goed wordt beheerd.

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. Aktualiteiten en tema's.


2. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 24 novimber 2009.
Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 24 novimber 2009.

BESPREKPUNTEN

BFT B1. Beantwoording Statenvragen GrienLinks over provinciale regierol (Galema) herindeling.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 2 november 2009 hebben Gedeputeerde Staten op grond van artikel 36 Reglement van Orde schriftelijke vragen van het Statenlid Van der Honing (GrienLinks) over de provinciale regierol bij gemeentelijke herindeling ontvangen. In bijgaande antwoordbrief wordt ingegaan op de gestelde vragen.

D.S. beslute:
het stuk aan te houden en op 15 december opnieuw in GS te behandelen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT B2. VVV-korners Fryslân. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De fuortgong yn it werstrukturearringsproses fan de Fryske VVV's is ûnder lieding fan de "Stuurgroep herstructurering Friese VVV's".Ultym model foar de Stjoergroep is ien VVV-Fryslân fan wêrút in beheinder tal kantoaren en mear as hûndert nije VVV-korners by benammen ûndernimmers funksjonearje. Dit projekt en de subsydzjeoanfraach beflappe de foarstap: it realisearjen fan 100 VVV-korners.

D.S. beslute:
in bydrage fan op syn heechst 260.750 beskikber te stellen út it budzjet begrutting 2009 "Fryslân, toeristyske topattraksje yn Nederlân" ûnder betingst dat de Stjoergroep Fryske VVV-struktuer 2 desimber ek definityf ynstimt mei dit projekt.

ERT B3. Subsidiebijdrage Innexus. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Innexus is een in 2008 opgerichte vereniging met een netwerk van ambitieuze `MKB'-bedrijven, die actief zijn in de internationale voedingsindustrie en in Noord-Nederland zijn gevestigd. Innexus richt zich op de versterking van de voedingsindustrie in het Noorden. De leden hebben tot op heden de activiteiten en organisatie van Innexus gefinancierd uit eigen middelen. Echter de ambitie van de leden reikt verder dan Innexus zich financieel kan veroorloven. De provincie Fryslân wordt een bijdrage gevraagd zodat Innexus in staat wordt gesteld op de middellange termijn een krachtige positie te verwerven en de krachten te bundelen van de voedingsbedrijven en de kennisinstellingen, waarbij de organisaties en de daarmee samenhangende werkgelegenheid voor Fryslân behouden blijven en versterkt worden.

D.S. beslute:
een éénmalige bijdrage van maximaal 200.000 beschikbaar te stellen uit het fonds SEB, onderdeel Groene Life Sciences.
gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT B4. Wijziging besluit subsidieplafond 2009 STINAF (Subsidieregeling (De Vries) Toerisme Natuurlijk Fryslân) en vaststellen subsidieplafond STINAF 2010.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 23 juni hebben Gedeputeerde Staten de STINAF subsidieregeling, met een aantal voorbehouden, vastgesteld. In het kader van deze regeling dient jaarlijks een subsidieplafond te worden vastgesteld en gepubliceerd. Onderhavig GS-voorstel betreft een wijzigingsbesluit van het STINAF- subsidieplafond van 2009 en een voorstel voor het vaststellen van het subsidieplafond 2010. Het subsidieplafond 2009 is op 23 juni vastgesteld op 500.000. Dit bedrag was laag, ingegeven door het ontbreken van goedkeuring van de begroting 2010 voor toeristische topattractie door Provinciale Staten en ontbreken van goedkeuring van SNN op de OP-EFRO cofinancieringaanvraag van 50%. Met deze 500.000 kunnen slechts ca. 8 aanvragen worden behandeld, gebaseerd op het gemiddelde subsidiebedrag. Op 18 september heeft SNN ingestemd met onze OP-EFRO cofinancieringaanvraag (50%). Vervolgens is op 1 oktober de STINAF subsidieregeling voor toeristische ondernemers opengesteld. Medio november waren er al 60 aanvragen binnen, waardoor het vastgestelde subsidieplafond voor 2009 ruimschoots wordt overschreden. Om te voorkomen dat de ingediende aanvragen merendeels moeten worden afgewezen, is er behoefte aan het ophogen van het subsidieplafond 2009. Om de toeristische ondernemers in 2009 niet te hoeven teleurstellen zal het besluit over het subsidieplafond moeten worden aangepast. Het kasritme voor 2009 behoeft geen aanpassing. Voorgesteld wordt om het subsidieplafond 2009 te verhogen tot de geraamde 2,74 miljoen, zijnde het budget voor 2009 en 2010. De verplichtingen aangegaan in 2009, komen merendeels in 2010 tot uitkering. Onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting van 2010 (door Provinciale Staten op 15/12), wordt het subsidieplafond van 2009 verhoogd. Hiermee ontstaan geen problemen met de rechtmatigheid. Voorts wordt voorgesteld het subsidieplafond voor 2010 vooralsnog op 0 te stellen. Dit is de consequentie van het ophogen van het subsidieplafond voor 2009.

D.S. beslute:

1. ten principale in te stemmen met het besluit tot het ophogen van het subsidieplafond 2009 voor de STINAF subsidieregeling tot een maximum van 1 miljoen euro; en

2. tevens in te stemmen met het ophogen van het subsidieplafond 2009 voor de STINAF subsidieregeling tot een maximum van 2,74 miljoen euro onder voorbehoud van het beschikbaar stellen van de middelen in de begroting 2010 voor toeristische topattractie (afhandeling amendement 3);

3. in te stemmen met het vaststellen van het STINAF subsidieplafond 2010 tot een bedrag van 0.
gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Concerncontrol B5. Taakstelling van 10 miljoen. (Adema, De Vries,
Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In 2005 hebben Provinciale Staten besloten tot een taakstelling van 10 miljoen op de bedrijfsvoering. In bijgaande brief worden Provinciale Staten geïnformeerd over de invulling van deze taakstelling.

D.S. beslute:

1. brief aan Provinciale Staten over de taakstelling van 10 miljoen vast te stellen;

2. gedeputeerden Galema en Adema te mandateren om de brief aan te passen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

PPLG B6. Vaststellen toetsingskader onderdeel 1.1.3 subsidieverordening (Konst) pMJP Fryslân 2009, subsidie agrarische bedrijfsverplaatsing.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Het pMJP kent het onderdeel 1.1.3 Agrarische Bedrijfsverplaatsing. Maximaal kan 400.000 subsidie worden verleend aan bedrijven die verplaatst worden in het kader van EHS realisatie of landbouw structuurverbetering. Bij veel aanvragen is er geen samenhang tussen de doelrealisatie en de hoogte van de subsidie. Daarom is een toetsingskader ontwikkeld waarbij die samenhang tussen doelrealisatie en besteding van de subsidie recht wordt gedaan.

D.S. beslute:
het toetsingskader vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PPLG B7. Advies aan Provinciale Staten over een reactie aan het ministerie (Konst) van Economische Zaken ten aanzien van het inpassingplan voor het windpark Noordoostpolder.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp
Voor het windpark Noordoostpolder bereidt het Rijk een rijksinpassingplan voor. Een klein deel van het project ligt in het Friese deel van het IJsselmeer. Het provinciale beleid staat geen windturbines toe in het IJsselmeer. Provinciale Staten zijn door het ministerie van Economische Zaken formeel in de gelegenheid gesteld gehoord te worden over het voornemen een inpassingsplan voor het windpark vast te stellen. Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten gevraagd om hen voor 1 december 2009 te adviseren over een reactie aan het ministerie van Economische Zaken. Provinciale Staten willen dat advies behandelen in de bijeenkomst van 16 december 2009.

D.S. beslute

1. het bijgevoegd advies vast te stellen en aan Provinciale Staten toe te zenden;

2. gedeputeerde Konst te mandateren om redactionele aanpassing te doen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

FPC B8. Reactie op Staten-/commissiebehandeling financiële nota's. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Bij de Statencommissiebehandeling zijn een aantal vragen gesteld welke schriftelijk beantwoord zouden worden. Daarnaast wordt in de brief een reactie gegeven op de brief van PWC accountant aan Provinciale Staten.

D.S. beslute:
in te stemmen met de brief aan Provinciale Staten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 21 t/m 27 november 2009. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten van 21 t/m 27 november 2009 (Konst)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 7 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Water H3. Vaststellen Toezichtsplan voor de derde Toetsing op Veiligheid van (Schokker) de Primaire Waterkeringen.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In de Wet op de waterkering (Wwk) is bepaald dat de waterkeringbeheerders iedere vijf jaar aan Gedeputeerde Staten verslag dienen uit te brengen over de algemene waterstaatkundige toestand van de primaire waterkeringen in hun beheergebied. Dit gebeurt via het Wettelijk Instrumentarium van de Toetsing op Veiligheid van de primaire waterkeringen. Gedeputeerde Staten rapporteren de bevindingen aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Momenteel is de derde ronde van deze Veiligheidstoetsing gaande. De resultaten dienen in januari 2011 aan de staatssecretaris van V&W te worden opgeleverd (dijkringen 1 ­ 4 rechtstreeks; dijkring 6 Friese delen via provincie Groningen). Gebaseerd op de evaluatie van de tweede Toetsingsronde heeft de Inspectie van Verkeer en Waterstaat het voortouw genomen om het toetsproces in deze ronde beter te stroomlijnen en te zorgen voor meer uniformiteit in de rapportages van de verschillende provincies. Eén van de instrumenten is het provinciaal Toezichtsplan. In dit plan zijn de diverse rollen, verantwoordelijkheden en de stappen alsmede de planning van het toetsproces in provincie Fryslân beschreven. Dit plan wordt door de provincie opgesteld en dient mede als leidraad voor de waterkeringbeheerders (Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat Dienst Noord-Nederland). Met het vaststellen in Gedeputeerde Staten van dit Toezichtsplan op de derde Veiligheidstoetsing van dijkringen 1, 2, 3, 4 en 6 (Friese delen) wordt aan alle betrokkenen formeel duidelijk hoe de provincie Fryslân zijn toezichtsrol in de Veiligheidstoetsing invult.

D.S. beslute:

1. het Toezichtsplan op de derde Veiligheidstoetsing van de dijkringen
1, 2, 3, 4 en 6 (Friese deel) vast te stellen;
2. de brief gewijzigd vast te stellen;

3. gedeputeerde Schokker wordt gemandateerd om de brief aan te passen;

4. het vastgestelde Toezichtsplan aan alle bij de toetsing in Fryslân betrokken partijen toe te zenden. Betrokken partijen zijn de waterkeringbeheerders: Rijkswaterstaat Dienst Noord-Nederland en DB van Wetterskip Fryslân, aanliggende provincies: college van Gedeputeerde Staten provincies Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Groningen en de inspectie Verkeer en Waterstaat.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 8 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Verkeer en Vervoer H4. Nadeelcompensatieverordening Verkeers- en Vervoers- (Adema) voorzieningen provincie Fryslân (herhaalde behandeling n.a.v. opmerking presidium Statengriffie).

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 6 oktober is de actualisatie van de huidige Nadeelcompensatieregeling behandeld in uw college. Aanpassingen moeten worden vastgesteld door Provinciale Staten. Bij de behandeling in het presidium is gesteld dat niet alle wijzigingen zijn toegelicht. Het presidium vraagt om begin december een aangepast Statenvoorstel aan te leveren, zodat het onderwerp op 16 december kan worden behandeld, tegelijkertijd met de legesverordening i.v.m. legesheffing.

D.S. beslute:
in te stemmen met het aangepaste Statenvoorstel.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Zorg en Welzijn H5a. Ondertekening convenant "Inpassing (gezins)voogdij- en (Schokker) jeugdreclasseringstaken van de landelijk werkende instellingen van de jeugdzorg".

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op grond van de Wet op de jeugdzorg moet de financiering en sturing van landelijk werkende instellingen worden overgeheveld naar de provinciale overheid. Het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin verzoekt hiertoe provincies een convenant te ondertekenen dat die overheveling mogelijk maakt. Er is een overgangsregime gecreëerd en er is een inpassingsperiode afgesproken. Deze periode eindigt op een bij koninklijk besluit vast te stellen tijdstip. Jeugd en Gezin spant zich ervoor in om deze inpassingsperiode zes jaar na inwerkingtreding van de Wjz te doen beëindigen (= per 1-1-2011).

D.S. en CvdK beslute, elk foar syn eigen foech:

1. in te stemmen met het convenant "Inpassing aanbod van Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn, William Schrikker Stichting Pleegzorg, Stichting Joods Maatschappelijk Werk, De Hoenderloogroep (exclusief locatie Wezep) en Harrevel in stelsel van jeugdzorg";

2. gedeputeerde Schokker volmacht te verlenen om het convenant te ondertekenen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 9 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn H5b. Ondertekening convenant "Inpassing van Stichting Leger des Heils (Schokker) Welzijns- en Gezondheidszorg, Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn, William Schrikker Stichting Pleegzorg, Stichting Joods Maatschappelijk Werk, De Hoenderloogroep (exclusief de locatie Wezep) en Harreveld in stelsel van jeugdzorg.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op grond van de Wet op de jeugdzorg moet de financiering en sturing van landelijk werkende instellingen worden overgeheveld naar de provinciale overheid. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin verzoekt provincies een convenant te ondertekenen dat die overheveling mogelijk maakt. Minister wil de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg afwachten alvorens een beslissing te nemen over het al dan niet decentraliseren van de landelijk werkende instellingen. Het convenant loopt daarom tot 1-1-2011.

D.S. en CvdK beslute, elk foar syn eigen foech:

1. in te stemmen met het convenant "Inpassing (gezins)voogdij- en jeugdreclasseringstaken van de landelijk werkende instellingen in het stelsel van de jeugdzorg";

2. gedeputeerde Schokker volmacht te verlenen om het convenant te ondertekenen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 10 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BFT H6. Kadastrale beschrijving grenscorrectie Stroobos (gemeenten (Galema) Grootegast en Achtkarspelen).

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 4 november 2009 hebben Provinciale Staten van Fryslân de herindelingsregeling (interprovinciale grenscorrectie) Stroobos vastgesteld, betreffende een grenscorrectie tussen de gemeenten Grootegast en Achtkarspelen. Eenzelfde besluit is op 11 november 2009 door Provinciale Staten van Groningen genomen. Overeenkomstig de procedure zoals die is opgenomen in de Wet arhi (algemene regels herindeling), dient thans een kadastrale beschrijving te worden vastgesteld, welke ook aan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen zal worden voorgelegd, ter vaststelling.

D.S. beslute:

1. de kadastrale beschrijving van de interprovinciale grenscorrectie Stroobos (gemeenten Grootegast en Achtkarspelen) vast te stellen. (Gedeputeerde Staten van Groningen nemen hierover tegelijkertijd een gelijkluidend besluit);

2. in te stemmen met het opnemen van het PS-besluit van 4 november 2009, alsmede van de kadastrale grensbeschrijving van de interprovinciale grenscorrectie, in het zogenaamde Provinciaal blad van Fryslân;

3. de vastgestelde herindelingsregeling en de kadastrale grensbeschrijving aan de minister van BZK te verzenden.
(Een en ander overeenkomstig de Wet arhi.)

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009


- 11 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PARSEKONFERINSJE

MEIDIELINGS

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Debat takendiskusje 9 desimber 2009: besprutsen.

gearkomste fan D.S. 1 desimber 2009

---- --