Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 335 MtW
Datum: 8 december 2009

Subsidie Europese Unie voor Meer van Oudega

De provincie Fryslân en de gemeente Smallingerland krijgen voor de ontwikkeling van het Meer van Oudega, nabij Drachten, E 150.000 subsidie uit het zogeheten 'programma Interreg IV C' van de Europese Unie. De subsidie is bedoeld voor het maken van een integraal gebiedsplan, als voorbereiding op de aanleg van een nieuw meer bij Oudega.

De provincie Fryslân coördineert het project en werkt samen met regionale partners in landen als Polen, Duitsland, Schotland, Roemenië, Italië, Griekenland en Hongarije. Dit programma heeft als titel Sigma for Water. Het programma start in januari 2010 en moet in 2013 zijn afgerond. Er is totaal E 2,5 miljoen beschikbaar, waarvan E 1,9 miljoen subsidie van de EU is.

Met Sigma for Water is extra geld beschikbaar voor internationale samenwerking om via uitwisseling van deskundigen een kwaliteitsslag te maken. Met als resultaat duurzame meren en moerasgebieden, waarvoor een integrale afweging heeft plaatsgevonden over zaken als waterkwaliteit, vergroten van de wateroppervlakte, natuurelementen, economische waarde en toeristische voorzieningen. De Europese Unie wil dat de planvorming van het meer bij Oudega benutten als voorbeeld voor vergelijkbare gebiedsontwikkelingen.

---- --