Gemeente Rotterdam

8 december 2009

Extra politietoezicht tegen geweld in openbaar vervoer Rotterdam

Naar aanleiding van de piek in het aantal geweldsincidenten bij de RET de afgelopen dagen zet de politie de komende periode extra toezicht in op bepaalde lijnen en stations. Dat hebben burgemeester Aboutaleb, hoofdofficier van justitie Korvinus en korpschef Meijboom in een spoedoverleg met de RET besloten. De extra inzet is een versterking van het bestaande toezicht en begint komend weekeinde.

De afgelopen week was een aantal RET-ers slachtoffer van een incident, waarbij zij onder andere werden bespuugd, geslagen en geschopt. Deze piek in het aantal geweldsincidenten is voor alle betrokkenen onaanvaardbaar. Hoewel het aantal incidenten in het openbaar vervoer terugloopt, is de aard ervan steeds ernstiger. Elk geweldsincident heeft grote impact op zowel personeel als reizigers.

Burgemeester Aboutaleb: "Het geweld tegen personeel van de RET moet stoppen. Ik betreur de incidenten van de afgelopen dagen ten zeerste. Met deze aanvullende maatregelen zetten we nu extra in waar nodig. We trekken alles uit de kast om het geweld te stoppen en pakken de daders hard aan. Ik roep getuigen van dit geweld met klem op zich te melden bij de politie zodat de daders gepakt kunnen worden."

Over het extra toezicht, dat de politie samen met de RET zal uitvoeren, is het volgende afgesproken:
* Extra politietoezicht vindt plaats in uniform en in burger.
* De politie zet verscherpt in op de opsporing van de daders. Het is dan ook van het grootste belang dat RET-ers aangifte doen.
* Het Openbaar Ministerie zet in op meer lik-op-stuk-beleid en waar mogelijk wordt voorlopige hechtenis toegepast.

Om de pakkans te vergroten wordt de precieze plaats waar de politie extra toezicht gaat houden niet bekend gemaakt.