Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 december 2009

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de ministers van Justitie

over het aantal kinderen waarvan de DNA in de DNA-bank zit


1. Kent u het bericht "Duizenden kinderen in DNA-databanken?{1}


2. Kloppen de cijfers van het aantal kinderen dat in de DNA-databanken, nl twaalfduizend? Zo nee, wat zijn dan de juiste cijfers?


3. Klopt het dat kinderen ook voor delicten zoals een vechtpartijtje of fikkie stoken in de databanken worden opgenomen? Zo ja, is dit in lijn met het beleid ten aanzien van het opslaan van gegevens van verdachten? Wordt bij het louter opleggen van een taakstraf ook DNA afgenomen en opgeslagen in de DNA-databanken? Zo nee, wat zijn grofweg de strafrechtelijke achtergronden van de kinderen die in de DNA-databanken zitten?


4. Is het waar dat aan kinderen voor een zelfde delict vaker een ander soort straf wordt opgelegd dan aan volwassenen, bijvoorbeeld een taakstraf in plaats van een boete? Zo ja, heeft dit gevolgen voor het al dan niet afnemen van DNA-materiaal?


5. Worden de DNA-gegevens van de kinderen net zolang in de DNA-databanken bewaard als de DNA-gegevens van volwassenen? Zo nee, hoelang blijven die gegevens in de databanken?


6. Is ooit overwogen om de DNA-gegevens van kinderen als zij 18 jaar worden uit de DNA-databank te verwijderen dan wel te heroverwegen of die gegevens nog in die databank moeten blijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was de uitkomst van die heroverweging?

{1} Nu.nl 8 december 2009




Partij van de Arbeid