GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Kamer stuurt Balkenende naar Eurotop met groene boodschap

Groene innovatie moet een prioritaire plaats krijgen in de nieuwe Europese banenstrategie. De Tweede Kamer nam vandaag een motie van GroenLinks aan, die premier Balkenende opdraagt zich hiervoor sterk te maken in Europa.

Tijdens het Kamerdebat over de Staat van de Europese Unie, vorige week, hield GroenLinks-europarlementariƫr Bas Eickhout een pleidooi om meer werk te maken energiebesparing, duurzame energie en milieutechnologie. Hij stelde toen: "Europa ziet zichzelf graag als groene koploper, maar zijn we dat nog wel? De crisispakketten van Zuid-Korea en China bevatten veel meer groene investeringen dan de onze. De Verenigde Staten zijn alle Europese landen voorbijgestoken met windenergie. In de wedloop om de groene banen van de toekomst wordt Europa aan alle kanten gepasseerd."

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters diende daarop een motie in om voorrang te geven aan groene innovatie in de nieuwe Lissabonstrategie die de Europese Unie komend voorjaar vaststelt. Deze strategie zal de leidraad vormen voor het Europese werkgelegenheidsbeleid van de komende tien jaar. Vandaag steunde een ruime Kamermeerderheid de motie.

"Dat betekent dat premier Balkenende aan de slag moet in Brussel, komende donderdag al tijdens de eurotop", aldus Peters. " De Europese regeringsleiders zullen dan hun wensen formuleren ten aanzien van de nieuwe Lissabonstrategie. In de ontwerp-conclusies van de eurotop bungelt de vergroening van de economie er maar een beetje bij. Dat moet veranderen. Groene innovatie als banenmotor dient voorop te komen te staan. Dat is ook een duidelijk signaal naar de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen."

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting