Ingezonden persbericht


Perstekst 8 december 2009
GO! & Vlajo ondertekenen engagementsverklaring Ondernemend Onderwijs in CVO De Oranjerie in Diest op 8 december 2009

Met deze samenwerkingsovereenkomst wil het GO! samen met Vlajo inzetten op de actiepunten van de competentieagenda: studieloopbaanbegeleiding, ondernemingszin en ondernemerschap bij leerlingen stimuleren.

Engagementsverklaring

Vlajo en Het GO! engageren zich in deze engagementsverklaring om vanuit een win-wingedachte de krachten te bundelen om gezamenlijk invulling te geven aan de persoonlijke ontwikkeling van studerende jongeren, met de klemtoon op het verhogen van ondernemingszin en ondernemerschap. Binnen het Actieplan Ondernemend Onderwijs worden door de beide partners acties opgehangen aan de volgende items:
- een geïnformeerde studie- en loopbaankeuze
- pedagogisch comfort leercoaches
Beide partners geloven in het creëren van een breed maatschappelijk draagvlak en het bundelen van krachten met een partner als VDAB, waarmee het GO! ook al een exclusief samenwerkingsverband ondertekende, om zo volop in te zetten op een geïnformeerde studie- en loopbaankeuze. De partners engageren zich tevens tot het uitwerken van een gecoördineerde strategie om leerkrachten een zo groot mogelijk pedagogisch comfort te bieden. Het GO! engageert zich om de Vlajo-programma's en -instrumenten te gebruiken in zijn scholen.

Visie op ondernemingszin en ondernemerschap

Het GO! staat achter de conclusies van de studie van de Koning Boudewijnstichting "Leren Ondernemen en Ondernemend Leren. Een pleidooi voor meer ondernemerschap in het onderwijs", waarin het belang wordt geduid van kennisdelingsmomenten rond bestaande instrumenten, methodieken, ... om ondernemerscompetenties in ruime zin in onderwijs te integreren en deze ondernemingscompetenties in een onderwijscontext te herkennen, te evalueren en te erkennen (bijv. portfolio, talentenkaart).

Het GO! wil volledig in de geest van zijn pedagogisch project en samen met een partner als Vlajo, inspanningen leveren opdat dit zou mogelijk worden. Essentieel is dat lesgevers vertrouwd gemaakt worden met het bestaande aanbod aan instrumenten en methodieken en gesensibiliseerd worden om dit toe te passen. Enerzijds zal de overheid als facilitator moeten optreden en zal zij het kader creëren waarbinnen leraren op een flexibele wijze kunnen leren in bedrijven en hiervoor de financiële middelen voorzien. Anderzijds zal het bedrijfsleven een realistisch beeld moeten geven van de inhoud van hun job door daarover te spreken op school, of door leerkrachten ervaring te laten opdoen in het bedrijf. Ook door bedrijfsruimtes of materialen ter beschikking te stellen van scholen verkleint de afstand van school naar bedrijf.

Ondernemingszin is bovendien een essentiële factor voor welvaart en komt de levenskwaliteit van elk individu ten goede. Het verdient dus om gestimuleerd te worden in het onderwijs en door het beleid.

Ondernemerschap gaat over verantwoordelijkheid nemen, risico's incalculeren, creatief denken en handelen. Het stimuleren ervan komt de persoonlijke ontwikkeling van iedereen ten goede. Er gebeurt trouwens al veel rond ondernemerschap in het onderwijs in Vlaanderen. Partners als VLAJO bieden reeds jarenlang kwaliteitsvolle projecten aan om leerlingen kennis te laten maken met ondernemerschap. Het GO! heeft via zijn leerplannen mogelijk gemaakt dat deze projecten geïntegreerd worden in het curriculum van tal van opleidingen. Bovendien werden alle doelstellingen m.b.t. bedrijfsbeheer opgenomen in leerplannen van de handelsrichtingen in TSO en BSO.

Het GO! vraagt dat de overheid middelen ter beschikking zou stellen, opdat leraren zich zouden kunnen bijscholen met betrekking tot de competenties ondernemingszin/ ondernemerschap. Bovendien vraagt het GO! aan de overheid om de nodige impulsen te geven om lerarenstages en werkplekleren te faciliteren.

Plaats: CVO De Oranjerie
Boudewijnvest 3 (ingang via de Nijverheidslaan!, zie routebeschrijving in bijlage) 3290 Diest
Agenda:
20u: ontvangst door Lut Lippeveld, directeur CVO De Oranjerie 20u05: toelichting door Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder GO! over het belang van ondernemingszin en het belang van de samenwerkingsverbanden met externe partners. 20u15: toelichting Peter Coenen, directeur Vlajo, over de Vlajo-programma's en het pedagogisch comfort van leerkrachten en leercoaches 20u45: ondertekening engagementsverklaring GO! - Vlajo 20u50: receptie
22u00: einde




Ingezonden persbericht