Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 8 december 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 1 december 2009 wordt vastgesteld.


2. Openbare


09.19153 Evaluatie samenwerkingsovereenkomst met de Turkse zusterstad Bergama Bruinooge
Probleemstelling:
Sinds 2004 heeft Alkmaar een samenwerkingsovereenkomst met de Turkse zusterstad Bergama. Deze overeenkomst is voor vijf jaar aangegaan. In de loop van 2009 is de overeenkomst geëvalueerd. De evaluatie is tijdens het bezoek aan Bergama van 9 tot 14 oktober besproken met de burgemeester van Bergama. Tijdens dit bezoek heeft de burgemeester van Alkmaar aangegeven dat Alkmaar de samenwerking meer wil richten op economische contacten, zoals ook aangegeven door de commissie Bestuur en Middelen.
Tijdens het bezoek aan Bergama is ook uitgebreid aandacht besteed aan de twee Logo East projecten die in samenwerking met de VNG worden uitgevoerd. Het betreft hierbij het opzetten en implementeren van een klachtenprocedure en verbetering van de dienstverlening rond monumentenzorg.
Daarnaast is aandacht besteed aan de bespreking van een nieuw project over afvalmanagement. Ook dit project wordt in samenwerking met de VNG uitgevoerd en wel in het kader van het Matra programma (overheden in maatschappelijke transitie). De evaluatie van de contacten in de afgelopen vijf jaar treft u hierbij aan.

Besluit:
Aan de raad voor te stellen de samenwerking met Bergama te continueren en het vervolg te betrekken bij de evaluatie van alle stedenbanden.


09.17833 Benoemen leden en plaatsvervangende leden hoofdstembureau Bruinooge
Probleemstelling:
Voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad op 3 maart 2010 dient een hoofdstembureau, ook centraal stembureau, ingesteld te worden voor de periode 1 januari 2010 tot en met 31 december 2013.
Voor het houden van zittingen van het hoofdstembureau dient een geschikte ruimte te worden aangewezen.

Besluit:

1. Voor de periode 1 januari 2010 tot en met 31 december 2013 worden tot lid c.q. plaatsvervangend lid van het hoofdstembureau benoemd: de heer J.C. Meijer lid en plaatsvervangend voorzitter de heer S.H. Binnendijk lid
mevrouw M.N. Bolte lid
de heer M.B. Dekker lid
de heer W.A.J. van Veen plaatsvervangend lid mevrouw V. Biesbroek-Muis plaatsvervangend lid mevrouw R.S. Tomé plaatsvervangend lid
2. Voor het houden van zittingen van het hoofdstembureau wordt de B&W-kamer aangewezen.

09.18479 Convenant Maatschappelijke Stage
Meijer
Probleemstelling:
Sinds juni 2007 is rondom de organisatie van maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs nauwe samenwerking ontstaan tussen de 7 onderwijsinstellingen, de Vrijwilligerscentrale Alkmaar en de gemeente. Vanuit deze succesvolle samenwerking is de behoefte ontstaan om de afspraken over verdeling van taken, verantwoordelijkheden en financiële middelen vast te leggen in een convenant.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd convenant.
2. De commissie Samenlevingszaken in kennis te stellen van de inhoud van het convenant.
Burgemeester:

3. De portefeuillehouder te machtigen tot ondertekening.

09.18965 Oprichten "Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar" Meijer
Probleemstelling:
Gelet op het positieve advies van de commissie samenlevingszaken van 17 november jl. zal de gemeenteraad naar verwachting op 10 december a.s. als onderdeel van de besluitvorming over de verzelfstandiging van het Openbaar Primair Onderwijs in Alkmaar instemmen met het oprichten van de voornoemde stichting. Hierin zal het bevoegd gezag van de per 1 januari 2010 onder het bevoegd gezag van de huidige Bestuurscommissie Openbaar Primair vallende scholen voor primair onderwijs worden ondergebracht. Om een spoedige afhandeling van het administratieve traject van de onderhavige wisseling in bestuursvorm mogelijk te 2

maken, dient zo spoedig mogelijk ná 10 december de bedoelde stichting op basis van de bepalingen van de Wet op het Primair onderwijs en de Wet op de Expertisecentra te worden opgericht. Daarvoor is geen goedkeuring van gedeputeerde staten vereist.

Besluit:

1. De heren J.A.J.M. Koning en drs. P.J.M. Feld als huidige bestuursleden van de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar te machtigen (cf. artikel 171 van de Gemeentewet) zo spoedig mogelijk ná 10 december 2009 over te gaan tot oprichting van de "Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar" en het vaststellen van de statuten van de nieuwe stichting.

2. Wethouder Meijer te machtigen ( cf. artikel 171 van de Gemeentewet) de gemeente Alkmaar op 31 december 2009 te vertegenwoordigen bij de bestuursoverdracht c.q. levering registergoed van de gemeente Alkmaar aan de "Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar".

09.19198 Planontwikkeling Polderhof
Meijer
Probleemstelling:
Naar aanleiding van besluit B&W 1 december 2009 is overeenkomstig de wens van het college inzicht verschaft in de financiële aspecten van het plan en de specifieke gemeentelijk bijdragen.

Besluit:
Akkoord te gaan met bijgaand aangepast raadsvoorstel.

09.19200 Vaststelling bestemmingsplan Stationsgebied, ontwikkeling noordzijde Binnendijk
Probleemstelling:
In de commissievergadering SOB d.d. 24 november 2009 is het concept bestemmingsplan Stationsgebied, ontwikkeling noordzijde besproken. De commissie heeft geadviseerd om de traverse planologisch mogelijk te maken. Ook is gevraagd om meer duidelijkheid te geven over de verkeersafwikkeling van de verlegde Kruseman van Eltenweg. Tijdens de commissievergadering is tevens gesproken over de percentage van de maximale bebouwing binnen de bestemming "Gemengd ­ Uit te werken" en over een omissie tussen het concept bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitplan. Geadviseerd wordt om aan de wensen van de raadscommissie tegemoet te komen.
Op 10 december a.s. legt uw college het concept bestemmingsplan ter besluitvorming voor aan de raad. De plankaart en de artikel 6 van de voorschriften is inmiddels aangepast. De raad krijgt het juiste exemplaar ter besluitvorming voorgelegd. Op 27/10/09 en op 17/11/09 heeft uw college tevens ingestemd met de Nota van wijzigingen d.d. 14 oktober 2009. De bovengenoemde wijzigingen zijn ook verwerkt in de Nota.


3

Besluit:

1. Instemmen dat de brug (traverse) planologisch wordt mogelijk gemaakt, waarbij de brug op de plankaart wordt gezet en in de voorschriften wordt verwerkt.

2. Instemmen dat in het bestemmingsplan meer duidelijkheid wordt gegeven omtrent de verkeersafwikkeling van de verlegde Kruseman van Eltenweg. Op pagina 30 van de toelichting op het bestemmingsplan is een tekening opgenomen, waaruit blijkt dat de verlegde Kruseman van Eltenweg wordt aangesloten op de weg Wognumsebuurt en daarmee de nieuwe doorgaande verkeerroute wordt. De bestaande Kruseman van Eltenweg (voorbij de nieuwe aftakking) wordt ingericht als 30 km gebied.
3. Instemmen dat de maximale bebouwingspercentage binnen de bestemming "Gemengd ­ Uit te werken" te wijzigen naar 50%.

4. Instemmen dat op pagina 8 (laatste alinea en laatste zin) van het Beeldkwaliteitplan de 7 meter is gewijzigd in 9 meter, dit conform het onderhavige bestemmingsplan.

5. Instemmen dat in de toelichting een hoofdstuk wordt toegevoegd over de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.
6. Instemmen met de aangepaste Nota van wijzigingen d.d. 14 oktober 2009.

09.19125 Principeverzoek bouwplan Jan de Heemstraat/De Vliegerstraat (Vrieshorst) Binnendijk
Probleemstelling:
Het principeverzoek betreft een bouwplan van Vrieshorst Project BV voor het oprichten van een gezondheidscentrum, praktijk en/of werkruimte in relatie tot gezondheid.
Het principeverzoek is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "De Hoef II", omdat de maximale toegestane bouwhoogte van 12 meter wordt overschreden met 12,82 meter, er slechts gedeeltelijk kan worden voldaan aan de verplichting om te voorzien in parkeren op eigen terrein en de gewenste functie niet past binnen de bestemming "bedrijfsbebouwing". Medewerking is alleen mogelijk d.m.v. het nemen van een projectbesluit, gevolgd door het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Wij adviseren u om het standpunt in te nemen om in principe geen medewerking te verlenen aan dit bouwplan en vast te houden aan de uitgangspunten genoemd in het ter plaatse geldende bestemmingsplan "De Hoef II".

Besluit:

1. Het standpunt in te nemen om in principe geen medewerking te verlenen aan het principeverzoek voor het oprichten van een gezondheidscentrum, praktijk en/of werkruimte in relatie tot gezondheid aan de Jan de Heemstraat/De Vliegerstraat.

2. In te stemmen met bijgaande concept-beantwoording van het principeverzoek van Vrieshorst Project BV.


4


09.19021 Vaststelling van het uitvoeringsbesluit voortvloeiend uit de afvalstoffenverordening Binnendijk gemeente Alkmaar 2009

Probleemstelling:
De VNG is al enige tijd actief bezig met vereenvoudiging en vermindering van regelgeving. In dit kader zijn alle VNG modelverordeningen beoordeeld op nut en noodzaak, administratieve lasten en gebruiksvriendelijkheid. Tevens is bezien of er strijdigheid bestaat met de Europese Dienstenrichtlijn die op 28 december 2006 in werking is getreden met als doel de nog bestaande belemmeringen van het vrije verkeer van diensten op te heffen.
De afvalstoffenverordening van Alkmaar is aan dit nieuwe VNG model aangepast. Deze is op 12 november jongstleden door de gemeenteraad vastgesteld en treedt op
2 december 2009 in werking.
In de afvalstoffenverordening is bij een groot aantal artikelen aan het college de bevoegdheid gegeven aanwijsbesluiten te nemen en regels vast te stellen in de vorm van uitvoeringsbesluiten.
Zo geven de verordening in combinatie met het uitvoeringsbesluit de burger bijvoorbeeld inzicht over de manier wanneer, waar en hoe afval dient te worden aanboden en verschaft het een juridische basis voor de handhaving op dit gebied. Er is voor gekozen om de uitwerking van de uitvoeringsbesluiten, op te nemen in één verzameluitvoeringsbesluit conform het VNG model. Dit Uitvoeringsbesluit ligt nu aan u voor.

Besluit:

1. Vaststellen van het uitvoeringsbesluit voortvloeiend uit de afvalstoffenverordening gemeente Alkmaar 2009.

2. De commissie SOB van dit besluit in kennis te stellen.


09.19013 Exploitatiecontract A0-borden
Binnendijk
Probleemstelling:
Op 12 mei 2009 heeft het college besloten tot uitbesteding van het aangaan van nieuwe contracten voor de exploitatie van billboards en A0-borden aan lichtmasten (collegenota 6633). Op 23 oktober 2009 zijn de ingediende inschrijvingen voor exploitatie van A0-borden geopend. In totaal hebben 3 organisaties ingeschreven. Op 27 oktober 2009 heeft de beoordelingscommissie de inschrijvingen beoordeeld en getoetst aan de gunningcriteria. De inschrijving van Bizon Mediagroep B.V. is beoordeeld als de inschrijving met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Besluit:
In te stemmen met het aangaan van een vijfjarig exploitatiecontract voor 150 A0- borden aan lichtmasten met Bizon Mediagroep B.V. per 1 april 2010.


5


09.18702 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het vernieuwen van grandcafé Koekenbier en Binnendijk het realiseren van kantoorruimte, 18 bovenwoningen en bijbehorende parkeergarage aan de Kennemerstraatweg 10 t/m 16 (even)

Probleemstelling:
Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Westerhoutkwartier". Het bouwplan voorziet in de realisatie van kantoorruimte, 18 bovenwoningen en bijbehorende parkeergarage en het vernieuwen van grandcafé Koekenbier. Medewerking is mogelijk door het voeren van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO. Tevens is een ontheffing hogere geluidswaarde benodigd.

Besluit:

1. Over te gaan tot het volgen van een procedure teneinde vrijstelling ex artikel 19, lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening te kunnen verlenen ten behoeve van het vernieuwen van een grandcafé en het realiseren van kantoorruimte, 18 bovenwoningen en bijbehorende parkeergarage aan de Kennemerstraatweg 10 t/m 16 (locatie Koekenbier).

2. Over te gaan tot het volgen van een procedure om ontheffing ex artikel 110a Wet geluidhinder (Wgh) te kunnen verlenen voor een aantal woningen aan de Kennemerstraatweg en de Julianalaan, conform hetgeen verwoord is in het akoestisch onderzoek van Grontmij 257818.rsd.431.R001 d.d. 27 juni 2008.
3. Het afdelingshoofd Bouwen te mandateren om namens u het onder 2. bedoelde ontheffingsbesluit Wgh te ondertekenen.


09.17693 Kapvergunning voor 36 esdoorn ø20-55cm, 3 meidoorn ø 25cm, 2 meelbes ø 25- Binnendijk 30cm,1 beuk ø 50cm, 1 iep ø 50cm en 1 vogelkers ø 45cm aan de Koelmalaan

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 36 esdoorn ø20-55cm, 3 meidoorn ø 25cm, 2 meelbes ø 25-30cm, 1 beuk ø 50cm, 1 iep ø 50cm en 1 vogelkers ø 45cm aan de Koelmalaan.


09.19080 Vragen van het lid van de raad, de heer V. Kloos, namens de fractie OPA inzake V.Veen vragen situatie Maasstraat

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Victor Kloos, heeft ons bij brief van 28 oktober jl. vragen gesteld inzake situatie Maasstraat.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


6


09.19241 Motie Zorg voor Zorg!
V.Veen
Probleemstelling:
De Raad van de gemeente Alkmaar heeft op 5 november 2009 de motie Zorg voor Zorg! aangenomen. De Raad heeft overwogen dat:

· door de Pakketmaatregelen AWBZ een grote groep mensen die zorg nodig hebben deze verliezen, zorg die zij nodig hebben om volwaardig aan de samenleving deel te nemen;

· dat de bevolking steeds ouder wordt, waardoor ook een groeiende groep deze zorg nodig heeft;

· dat de gemeente verantwoordelijk is om hier beleid op te maken.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


09.18968 Opdrachtverlening voor revitalisering bedrijventerrein Oudorp V.Dam
Probleemstelling:
Voor het zeker stellen van de doeluitkering GSB economie ad 500.000 voor bedrijventerrein Oudorp schrijven de subsidievoorwaarden voor dat er een verplichting in de vorm van een contract moet zijn aangegaan, die bekrachtigd dient te zijn door een collegebesluit.

Besluit:
In te stemmen met de opdrachtverlening voor de uitvoering van de revitalisering bedrijventerrein Oudorp aan de firma Aannemersbedrijf Gebroeders Min B.V.


09.19189 Novembercirculaire Gemeentefonds 2009 V.Dam
Probleemstelling:
Dit jaar wordt een novembercirculaire gepubliceerd omdat een aantal mutaties na publicatie van de septembercirculaire hebben plaatsgevonden. Het gaat met name om decentralisatie-uitkeringen. Ook is de uitkeringsfactor over het jaar 2007 definitief vastgesteld.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de hogere algemene uitkering uit het Gemeentefonds over het jaar 2007 van 134.000.

2. Kennis te nemen van de hogere algemene uitkering uit het Gemeentefonds over het jaar 2009 van 230.000.

3. In te stemmen met het toevoegen van het bedrag voor de Regeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven jaarschijf 20009 ad. 28.899 aan de reserve Klimaatagenda conform raadbesluit 58 d.d. 7 mei jl..
4. Kennis te nemen van de ontvangen middelen voor schuldhulpverlening ad.
211.800: de besteding hiervan is reeds in de bestuursrapportage van 1 september jl. verantwoord.


7

---- --