Gemeente Den Haag

Datum
8 december 2009

Ook geconsulteerden blijken overwegend voor behoud en publieke functie Amerikaanse ambassade wordt monument

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het gebouw van de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout op de gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen. Uit een consultatie onder bewoners en organisaties de afgelopen maanden blijkt dat ook onder hen een meerderheid voorstander is van behoud. Als belangrijkste reden wordt de cultuurhistorische waarde voor Den Haag genoemd. Inwoners van Den Haag en betrokken organisaties konden tot 1 oktober hun mening geven over het behoud of de sloop van het gebouw van de vermaarde Amerikaanse architect Marcel Breuer. Ze konden tegelijk ideeën aandragen voor een nieuwe bestemming van het gebouw of de plek, als de ambassade na 2012 naar Wassenaar verhuist.

In totaal kwamen er 413 reacties binnen van bewoners waarvan 220 tegen sloop waren. Er zijn veel ideeën aangedragen voor de nieuwe bestemming van het gebouw of de plek. De vestiging van een museum voor design of moderne kunst, (internationale) onderwijsinstelling of een hotel of restaurant zijn veel genoemd. Het gebouw zou in ieder geval een publieke functie moeten krijgen.

Voorstanders van behoud noemen het gebouw een 'zeer beeldbepalend' en 'een markant architectonisch hoogtepunt en van internationale allure'. Slopen is, aldus een voorstander, 'cultuurbarbarisme, vandalisme en onwaardig voor een cultuurstad als Den Haag'. Tegenstanders vinden het gebouw niet in de omgeving passen en noemen het 'één van de lelijkste gebouwen van Den Haag'. De geconsulteerde organisaties - de Stichting Binnenstad, het Haags Monumentenplatform, de BNA Kring Haaglanden, de werkgroep Documenteren en Conserveren van de Modern MOvement Nederland (DoCoMoMo Nederland) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ­ waren alle vijf voor behoud van het gebouw. Het gebouw uit 1959 is een ontwerp van de Amerikaanse architect Marcel Breuer. Met het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar de Benoordenhoutseweg in Wassenaar, komt het gebouw leeg en in eigendom van de gemeente Den Haag. De Bond Heemschut, de vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten, vroeg daarom de gemeente om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daarop voerde de gemeente een cultuurhistorische verkenning uit om de waarde van het gebouw te bepalen. Het college van burgemeester en wethouders wilde vervolgens een uiteindelijk besluit mede baseren op consultatie van betrokken burgers en organisaties.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) herkent zich in de resultaten van de consultatie: 'Den Haag moet zuinig zijn op zijn cultuurhistorische erfgoed, en het gebouw van Breuer behoort daar onmiskenbaar toe. De meeste betrokken organisaties en de meerderheid van de mensen die hebben gereageerd, vinden dit ook. Komende tijd gaan we goed nadenken over welke nieuwe passende functie we het gebouw kunnen gaan geven.'

De drie VVD-wethouders in het college hadden liever gezien dat eerst de bestemming van het gebouw bekend was voordat een besluit over de monumentenstatus was genomen. Daarom hebben ze in het college aangegeven tegen het besluit te zijn. Frits Huffnagel (wethouder Binnenstad): 'Los van de vraag of het gebouw moet worden gesloopt, is het te vroeg om het de monumentenstatus te geven. Je weet nu immers nog niet wat je met die plek in die binnenstad wil gaan doen.'




Gemeente Den Haag