Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Helmond, 8 december 2009

Vandaag zijn op feestelijke wijze de eerste oplaadpalen voor elektrische voertuigen in gebruik genomen op de High Tech Automotive Campus in Helmond door Fons Jacobs, burgemeester van Helmond en voorzitter van de Stichting High Tech Automotive Campus. De oplaadpalen zijn ter beschikking gesteld door de Stichting E-laad, een samenwerkingsverband van Nederlandse energie netbeheerders, waaronder Enexis. Burgemeester Jacobs benadrukte dat een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle introductie van elektrische rijden, een goede laad-infrastructuur is. De Stichting E-laad wil tussen 2009 en 2012 maar liefst 10.000 laadpunten realiseren om een algemeen toegankelijke en laagdrempelige infrastructuur te realiseren en om op die wijze de impasse te doorbreken en elektrisch rijden binnen handbereik te brengen

De provincie Noord-Brabant heeft ambitieuze plannen als het gaat om elektrisch rijden. De B5 (de 5 grootste steden van Brabant) hebben zich inmiddels aan deze plannen gecommiteerd. Gemeente Helmond vervult daarbij een voortrekkersrol. Daarbij wordt naast de aspecten luchtkwaliteit en klimaatbeleid ook nadrukkelijk gekeken naar de economische kansen die elektrisch rijden met zich meebrengt.

Samen met de High Tech Automotive Campus bewoners ATCentre en HTAS (High Tech Automotive Systems) in combinatie met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij werkt de provincie aan een programma dat niet alleen moet leiden tot grote aantallen elektrische voertuigen in het straatbeeld waardoor onze luchtkwaliteit substantieel wordt verbeterd, maar dat tevens een impuls wordt gegeven aan de regionale economie en werkgelegenheid.

Burgemeester Jacobs gaf tevens aan dat een belangrijke voorwaarde voor een grootschalige introductie van elektrisch rijden is, dat we moeten kunnen beschikken over voldoende veilige en betrouwbare voertuigen, die de vergelijking met conventionele auto's moeiteloos kunnen doorstaan. Hieraan wordt op de Campus en elders in Zuidoost-Nederland hard gewerkt. Op het gebied van veiligheid is er als vanzelfsprekend een rol voor TTAI en TNO Automotive weggelegd. Een veelheid aan bedrijven, o.a. PDE, Philips, AGV en Duracar houden zich bezig met de ontwikkeling van componenten en systemen voor elektrische aandrijvingen tot aan complete voertuigen. De High Tech Automotive Campus speelt hierin een belangrijke rol. In het Automotive House komen de lijnen samen, vindt afstemming plaats en wordt kennis gedeeld en verspreid.


---