Gemeente Rotterdam

Nieuwe biogaspomp open: Groene golf in Rotterdam

Rotterdam, 8 december - In Rotterdam kan sinds vanmiddag aardgas worden getankt. De eerste pomp waar deze milieuvriendelijke brandstof te verkrijgen is, staat in de buurt van vliegveld Rotterdam Airport. Daarmee krijgt duurzaam rijden in Rotterdam steeds meer voet aan de grond. Vorige week werden er nog twee nieuwe tankstations met biodiesel geopend.

De komst van de ARGOS-aardgas/biogaspomp in samenwerking met CNG-Net maakt de weg vrij voor de komst van tientallen nieuwe taxi's van de Rotterdamse taxicentale (RTC). Die zegde afgelopen zomer bij de RCI Biobrandstoffenbarbecue al toe om met nieuwe wagens op gas te gaan rijden als er tankfaciliteiten waren.

Kippen en eieren
Meestal is het invoeren van een nieuwe brandstof moeilijk, omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn: · Potentiële gebruikers wachten tot de auto's beschikbaar zijn en tot ze de brandstof kunnen tanken. · Tankstationhouders willen pas vulpunten realiseren als ze weten dat er belangstelling voor zal komen. · Autoleveranciers zullen pas auto's aanbieden als ze weten dat er consumenten voor zijn, en als er vulpunten voor bestaan.

In Rotterdam werken gebruikers, autoleveranciers en brandstofleveranciers samen om de kansen voor duurzame mobiliteit te vergroten. Alle partijen steken hun nek uit. Die unieke samenwerking maakt Rotterdam slagvaardig.

Schoon
Rijden op gas is een zeer milieuvriendelijke manier van autorijden. De uitstoot van stikstofdioxide is tot 90% lager dan bij auto's op benzine of diesel. En fijn stof wordt er zelfs niet uitgestoten. Aanvankelijk zal via het vulpunt aardgas getankt worden, dat zal geleidelijk aan steeds meer biogas worden.

Biobrandstoffen Barbecue
"We verwachten in 2010 nog heel wat meer vulpunten voor bio-brandstof te kunnen openen," zegt directeur RCI Pieter van Essen van het Havenbedrijf. "De intenties werden uitgesproken bij de biobrandstoffen barbecue van deze zomer. En nu krijgen ze gestalte." Vorige week werden er al bij twee tankstations nieuwe pompen voor biodiesel in gebruik genomen. Diverse transporteurs uit Rotterdam hebben al aangegeven dat ze willen overstappen op biodiesel.

Over Rotterdam Climate Initiative, CNG Net en Argos Oil Duurzame mobiliteit is een van de speerpunten van het Rotterdam Climate Initiative, dat toewerkt naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2025 ofwel: een beter klimaat voor mens, milieu en economie. Initiatiefnemers zijn Havenbedrijf Rotterdam NV, gemeente Rotterdam, ondernemersorganisatie Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het Rotterdam Climate Initiative creëert een beweging waar overheid, organisaties, bedrijven, kennisinstellingen en inwoners samenwerken aan halvering van de CO2-uitstoot, aanpassen aan klimaatverandering en versterking van de Rotterdamse economie.

CNG Net, 100% dochter van Ballast Nedam Concessies, is voortvarend gestart met het uitrollen van een landelijk dekkend netwerk van aardgastankstations. Het aardgastank-station bij Argos is dan ook de éérste locatie waar u in Rotterdam aardgas kunt tanken, maar zeker niet de laatste.

Argos Oil is één van de grotere zelfstandige oliebedrijven van de Benelux en is actief op het gebied van trading, opslag en verkoop van brandstoffen en smeermiddelen. Met haar kantoor, opslag en distributie in de Rotterdamse haven staat Argos Oil middenin de oliewereld. Argos Oil heeft een voortrekkersrol op het gebied van alternatieve brandstoffen: zo heeft Argos Oil als eerste in Nederland een brandstof met een biocomponent op de markt gebracht.