Gemeente Zaanstad

09-12-2009
Burgemeester opent vuurwerkcampagne bureau Halt Zaanstreek-Waterland

Burgemeester Geke Faber opende op 8 december de vuurwerkcampagne van bureau Halt Zaanstreek Waterland in het gemeentehuis. Leerlingen van groep 8 van zo'n 20 basisscholen in Zaanstad, Oostzaan en Waterland kregen van bureau Halt les in het gebruik van vuurwerk. Zij geven vervolgens hun klasgenoten voorlichting over de regelgeving en veilig vuurwerkgebruik.

De kinderen kregen onder meer een film te zien over een jongen van 14 die door het afsteken van strijkers drie vingers kwijtraakt. Verder werd stilgestaan bij de overlast die vuurwerk veroorzaakt, zoals rommel en geluidsoverlast voor mensen en dieren. Uiteraard werden ook de regels rond het gebruik van vuurwerk uitgebreid besproken. Vuurwerk mag bijvoorbeeld alleen gekocht worden in erkende winkels in Nederland op 29, 30 of 31 december. Je moet bovendien minstens 16 jaar zijn. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december tussen 10 's ochtends en 02:00 uur 's nachts op 1 januari.

De leerlingen kregen te horen dat de politie in samenwerking met de gemeente en bureau Halt dit jaar extra streng optreedt tegen mensen die de regels overtreden. Burgemeester Faber vroeg de kinderen onder meer wat zij van vuurwerk vinden. De meeste leerlingen bleken het leuk te vinden om vuurwerk af te steken, slechts een enkeling vond het geldverspilling.

Er werden kritische vragen gesteld aan een forum, bestaande uit een politieagent, verpleegkundige, brandweerman en een medewerker van Halt. De antwoorden van het panel maakten indruk. De kinderen leerden dat vuurwerk wel degelijk brand kan veroorzaken en dat er rond de jaarwisseling twee keer zoveel mensen op de eerste hulp belanden. De meest voorkomende verwondingen zijn aan ogen en handen. Vaak zijn dit blijvende verwondingen.