Waterschap Aa en Maas

(m.e.r)

Informatieavond milieueffectrapportage (m.e.r)

De gemeente Helmond organiseert op woensdagavond 9 december 2009 een informatieavond voor de milieueffectrapportage voor de herinrichting van de Bakelse Beemden. Op deze avond worden belangstellenden geïnformeerd over de procedure en de milieu effectrapportage.

Het gebied de Bakelse Beemden ligt tussen Helmond en Bakel langs de Astense Aa. Als onderdeel van de reconstructie van het landelijk gebied is er het plan om voor dit gebied een waterberging te realiseren, de natuur te versterken en daarnaast de recreatieve functie van het gebied te behouden of eventueel te versterken. Hierbij wordt rekening gehouden met de landschappelijke en historische waarden en het huidige economische (agrarische) gebruik van het gebied. Waterschap Aa en Maas is initiatiefnemer van dit integrale plan "Herinrichting Bakelse Beemden". Zij zijn van plan om het waterbergingsgebied in te richten. De gemeente Helmond is het bevoegde gezag dat uiteindelijk de plannen vaststelt.

Milieueffectrapportage
Een m.e.r is verplicht bij activiteiten die mogelijk belangrijke, nadelige gevolgen hebben voor het milieu. De inhoud van dit eindrapport is gekoppeld aan de vaststelling van het bestemmingsplan waarmee de gemeente Helmond een besluit kan nemen over de inrichting van het waterbergingsgebied. In een milieueffectrapport moeten de noodzaak van de waterberging én de mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld het woon- en leefmilieu, het huidige grondgebruik, de natuur en het landschap uitgebreid aan bod komen. Er worden meerdere inrichtingsmogelijkheden (alternatieven) onderzocht en met elkaar vergeleken om het nog te nemen besluit te onderbouwen.

Informatieavond
De komende weken ligt het m.e.r. ter inzage. Tijdens de informatieavond wordt een toelichting op de m.e.r.-procedure gegeven en wordt het project en de inhoud de milieueffectrapportage toegelicht. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om de informatieavond op 9 december aanstaande bij te wonen. Er is dan de gelegenheid om toelichtende vragen te stellen. De informatieavond wordt gehouden in Raadszaal Boscotondo, Frans Joseph van Thielpark 1 in Helmond. Ontvangst is vanaf 19.00 uur, de bijeenkomst begint om 19.15 uur.

Inzage
Het m.e.r. ligt van 26 november 2009 zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kunt u uw zienswijze mondeling en schriftelijk kenbaar maken. Mondelinge zienswijzen kunnen op maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur telefonisch naar voren worden gebracht door te bellen naar het hiervoor aangewezen telefoonnummer (0492) 58 74 55. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de gemeenteraad, afdeling Ruimtelijke Ordening en Verkeer, Postbus 950, 5700 AZ Helmond, onder vermelding van zienswijze MER Bakelse Beemden. De documenten liggen in de Stadwinkel, Frans Joseph van Thielpark 1 in Helmond. Ook zijn de stukken te downloaden via www.aaenmaas.nl. 091119_bakelseaastroomopwaarts.jpg (709 Kb)