Gemeente Alkmaar


GEZAMENLIJK PERSBERICHT - Alkmaar 3 december 2009

Conferentie Tienermoeders helpt samenwerking versterken

Tienermoeders. Vaak meerdere problemen, maar ook meerdere instellingen waar hulp te halen valt. Anno 2009 wordt al veel samengewerkt, maar toch is de hulp- en dienstverlening voor jonge moeders nog niet optimaal op elkaar afgestemd. Daarom organiseert de Fiom in samenwerking met de gemeente Alkmaar op woensdag 9 december een werkconferentie, 'Van A naar. Waar?'.

De conferentie is bedoeld voor beleidsmedewerkers, teamleiders en uitvoerders van de

gemeenten en instellingen in Noord-Kennemerland en West-Friesland, die in hun werk met

tienermoeders te maken hebben.

Op diverse fronten wordt tijdens de werkconferentie aandacht besteed aan werken met of voor de doelgroep jonge moeders. "Behalve zwangerschap- en opvoedondersteuning, wordt ook aandacht besteed aan de benadering van jonge moeders en een integrale beleidsaanpak", vertelt Sabine Pool, projectleider van de conferentie. "Jonge moeders lopen vaak tegen verschillende dingen aan. Ze hebben geen opvang, werk of opleiding. Ze zijn jong en krijgen een kind, terwijl de rollen als puber en als moeder niet veel overeenkomsten hebben. Zowel bij instellingen als bij de gemeentes moet er aandacht zijn voor de meervoudige problematiek waar veel jonge moeders mee te maken hebben. Samenwerking is nodig om die meervoudige problematiek aan te kunnen pakken".

Wethouder Wim van Veen van de gemeente Alkmaar opent de conferentie. Alkmaar vervult, net als andere gemeenten in de regio, een regierol in het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende instanties. Van Veen: "Jong moeder worden. Of dat nu wel of niet een bewuste keuze is, je komt voor veel vragen te staan. Alles is nieuw. Daarom verdienen jonge moeders alle steun, zodat zij, al dan niet met hun vriend, hun kind een goede verzorging en opvoeding kunnen geven. En ook tijd hebben om aan zichzelf toe te komen."

Diverse partijen zijn bij de conferentie betrokken. Medewerkers van Evean en De Omring werken samen voor een workshop over zwangerschapsbegeleiding en opvoedondersteuning. Medewerkers van de Fiom en Kern8 werken samen aan een workshop 'Heft in Eigen Hand', waarbij de benadering van jonge moeders centraal staat. Het NIGZ is ingeschakeld voor de workshop integraal beleid jonge moeders. De centrale vraag hierbij is hoe verschillende gemeentelijke sectoren samen kunnen werken om goed beleid te ontwikkeling voor jonge moeders. Ook het Jonge Moedercentrum Donna uit Hengelo is betrokken.