Algemene Rekenkamer: Financiële verhoudingen tussen de bestuurslagen

03/12/2009 11:00

Algemene Rekenkamer

Aankondiging rapport: Financiële verhoudingen tussen de bestuurslagen

De Algemene Rekenkamer publiceert op 9 december 2009 om 14:00 uur het rapport 'Financiële verhoudingen tussen de bestuurslagen; geldstromen en verantwoordelijkheden bij decentraal uitgevoerd beleid'.

Steeds vaker legt de rijksoverheid de uitvoering van beleid bij provincies en gemeenten (decentralisatie). De financiering van deze uitvoering verloopt via algemene (uit het gemeente- en provinciefonds) en specifieke uitkeringen (bijvoorbeeld het Participatiebudget en het Investeringsbudget Landelijk Gebied). De gedachte achter decentralisatie is dat gemeenten en provincies meer mogelijkheden krijgen voor maatwerk en dat zij slagvaardiger kunnen opereren.

In het te publiceren rapport worden de ontwikkelingen in de financiële en bestuurlijke verhoudingen tussen gemeenten, provincies en rijksoverheid in kaart gebracht. In het bijzonder besteedt de Algemene Rekenkamer aandacht aan de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de bestuurslagen. De Algemene Rekenkamer zal daarbij aangeven welke risico's zij bij nieuwe ontwikkelingen ziet en welke oplossingen mogelijk zijn.

De Algemene Rekenkamer baseert zich hierbij mede op haar rapport 'Beleidsvrijheid en specifieke uitkeringen' uit 2006. In dit rapport werd geconcludeerd dat de beoogde voordelen van decentralisatie in de praktijk vaak niet werden waargemaakt. Aan de ene kant bemoeide de rijksoverheid zich nog te veel met het lokaal beleid en aan de andere kant stelden de lokale overheden nog te weinig zelf (lokale) prioriteiten.

Een embargo-exemplaar van het rapport en persbericht (als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op woensdag 9 december 2009 vanaf 09.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 9 december 2009 om 14:00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.