Gemeente Papendrecht

4 december 2009

Kerstbomen, veel lichtjes, schaatsen en chocomel Markt in winterse kerstsfeer
De Markt in Papendrecht krijgt de komende weken een knus winters karakter. Om te beginnen komt op de Markt, naast een grote sfeervol verlichte kerstboom, weer een schaatsbaan te liggen. Deze gaat woensdagmiddag 9 december om 13.00 uur open, gevolgd door een te gekke kinderdisco om 14.30 uur.
Tot en met vrijdag 18 december kan er dan - na schooltijd - vrij geschaatst worden. Buiten de vrije schaatsuren is de baan onder meer gereserveerd voor basisschoolleerlingen die kunnen schaatsen onder begeleiding van kunstschaatssterren van Angels on Ice.

IJshockeytoernooi
Voor 14-plussers is een ijshockeytoernooi georganiseerd. Het toernooi begint op donderdagavond 10 december om 18.00 uur. Donderdag 17 december is de finale. Twee `Devils on Ice' begeleiden het toernooi. Er wordt 5 tegen 5 gespeeld.
Ben je 14 jaar of ouder en wil je meedoen aan het toernooi, geef je dan op bij Chandre Nandoe, Jeugdcentrum Interval, t. (078) 61 50 993.

Andere activiteiten
Naast het ijshockeytoernooi is er zaterdag 12 december Hollandse Kost met zanger Maurice Schaap, zondag de 13de Disneymiddag (schaatsen in je prinsessenjurk of met Mickey Mouseoren!), woensdagmiddag de 16de een kinderdisco en de Schaatsende Kerstman maakt vrijdag 18 december de mooiste ballonnencreaties.

De schaatspret wordt vrijdagavond 18 december afgesloten met een Lichtjesfeest met lampionnenoptocht.
Vergeet je handschoenen niet, want zonder handschoenen of wanten mag je de baan niet op! Kijk hier voor het complete schaatspretprogramma.

Gratis chocomel en kans op gratis (kerst)boodschappen voor marktklanten
Alsof een schaatsbaan en prachtig verlichte kerstbomen nog niet genoeg zijn, doen de marktlieden nog een schepje bovenop de kerstvreugde. Dinsdag 15 december ontvangt elke klant van de markt een lot. Wie het lot deponeert in de KerstKansBus in de speciaal daarvoor ingerichte Kerstmarktkraam, maakt elk uur kans op een tot aan de nok gevulde big shopper. Trekkingen zijn om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur. In totaal worden maar liefst zestien big shoppers verloot. Heeft u een lot? Blijf dan gezellig nog wat langer zodat u de trekking niet mist! De Marktlieden schenken gratis heerlijke warme chocolademelk m et een ovenverse lekkernij van de marktbakker. Gaat ú dinsdag 15 december naar huis met een volle big shopper?

Afwijkende openingstijden in december
Dinsdag 15 december is het gemeentehuis vanaf 14.30 uur gesloten. De ticketshop van Theater de Willem is gesloten vanaf maandag 21 december t/m zondag 3 januari.

Nieuwe parkeertarieven parkeergarages Papendrecht Vanaf dinsdag 8 december gaat in parkeergarage De Overtoom betaald parkeren van start. Tot 1 januari kost het EUR 0,80 per uur (vanaf het derde uur EUR 1,--); vanaf 1 januari 2010 is het tarief voor zowel De Overtoom als De Meent EUR 1,00 per uur.

Presentatie over Handtvest van Papendrecht
Maandag 14 december om 20.00 uur geeft Han Kuipers (Erfgoedcentrum DiEP, Dordrecht) in het gemeentehuis van Papendrecht een presentatie over het Handtvest van Papendrecht. Hij vertel t onder meer hoe het oorkondenboek gemaakt is en besteedt speciale aandacht aan de gebruikte materialen en de bandversiering. U krijgt iets te zien over de bereiding van papier en perkament, de watermerken, de goudbestempeling; kortom, alle aspecten van de verschijningsvorm komen aan de orde. Ook zal het belang van goede bewaaromstandigheden worden toegelicht.

In de hal van het gemeentehuis aan de Markt 22 is nog tot en met 11 januari 2010 een tentoonstelling rond het Handtvest van Papendrecht te bewonderen. Deze geeft een beeld van de geschiedenis van Papendrecht van de 13e eeuw tot aan de overgang naar de gemeente Papendrecht in het begin van de 19e eeuw. Ook worden onder andere archeologische vondsten getoond van de heer C. van der Esch van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

In 2007 heeft de gemeente Papendrecht het Handtvest uit 1563 aangeschaft. Het bevat handgeschreven kopieën van tal van officiële documenten (13e tot 16e eeuw). De tentoonstelling is gebouw d rondom dit Handtvest en toont ook het authentieke document. Inmiddels bezochten bijna 200 leerlingen van het Willem de Zwijgercollege de tentoonstelling waarbij zij een introductie kregen in de achtergronden van het Handtvest.

De website www.papendrecht.nl/heerlijkheid biedt toegang tot het volledige Handtvest en geeft een kijkje in de geschiedenis van Papendrecht.
Heeft u belangstelling voor de presentatie? Dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar: communicatie@papendrecht.nl of telefonisch via 14 078.

Carolien Borgers en Ellen Dikker in Interval
Vrijdag 18 december staat het sterke geslacht op het podium. Carolien Brogers en Ellen Dikker treden op in Interval. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Carolien Borgers en Ellen Dikker verdelen de avond. Carolien Borgers is jong, fris, vilein, roekeloos, mooi, sexy, energiek, krachtig, trots, gepassioneerd, lekker, gelikt, schaamteloos, nederig, bescheiden en onomwonden. En nog wel wat meer. Eerder speelde zij in de rockopera Ren Lenny, Ren van Acda en De Munnik. Nu komt zij met alles wat haar bezighoudt en dat is behoorlijk veel.

Ellen Dikker voert na de pauze een reeks typetjes op waar `iets mee is'. Niets ergs hoor, maar wel genoeg voor een flinke worsteling met zichzelf. Dat betekent verrassende verhalen, snelle schakelingen en onverwachte oplossingen. Stuk voor stuk komen interessante personages langs die zowel een komische als een tragische kant hebben. Soms subtiel en soms juist helemaal `over the top'. Al in 2006 won ze de persoonlijkheidsprijs van Cameretten en dit jaar is ze genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Deze dame is een fijne verschijning in cabaretland én met een berg talent.

Kaarten kosten EUR 12,00 (voor CJP/65+ EUR 10,50) en zijn te reserveren van ma t/m vrij van 10.00 tot 12.30 uur, t. (078) 615 82 26 en één uur voor aanvang van de voorstelling op t. (06) 395 827 70
____________