Jaap Dronkers 'focust op feiten'

07/12/2009 17:06

CED Groep

Wat weten wij over de kwaliteit van het Nederlands (voortgezet) onderwijs?

Opbrengstgericht werken is een centraal thema binnen de onderwijsdiscussie van dit moment. Tijdens de besloten Rotterdamse conferentie Focus op Feiten gaat prof. dr. Jaap Dronkers nader in op de vraag 'Wat weten wij over de kwaliteit van het Nederlandse voortgezet onderwijs en hoe goed is het internationaal gezien?' Tevens besteedt hij aandacht aan de rol van de rijksinspectie m.b.t. het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs.

Prof. dr. Jaap Jaap Dronkers is vanaf afgelopen 1 december hoogleraar op de Universiteit van Maastricht. Tot die tijd was hij hoogleraar aan de European University Institute in Florence. Hier wijdde hij zich jaren lang aan het onderzoek naar de kwaliteit van verschillende nationale onderwijssystemen en hun onderlinge vergelijkbaarheid. Inspecteur Generaal van het onderwijs, mw. drs A.S. Roeters komt hierna aan't woord. Zij belicht de positie van de rijksinspectie met betrekking tot het thema 'Onderwijskwaliteit- en data. Tot slot zal W.P.Littooij (voorzitter bestuur CVO) een en ander vanuit de praktijk van het voortgezet onderwijs beschouwen.

Onder embargo tot 9 december, 15.00 uur

Nog niet bekend gemaakt, is dat tijdens deze conferentie prof. Jaap Dronkers uit handen van prof. dr. Leune de prof.dr. J.M.G. Leune Penning zal ontvangen.

Deze prijs is ingesteld na het afscheid van dhr. Leune van de CED-Groep, waaraan hij onafgebroken 34 jaar was verbonden, laatstelijk als voorzitter van de Raad van Toezicht. De 'Leuneprijs' wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie met grote verdiensten op het gebied van de onderwijsinnovatie, met nadruk op de scharnierfunctie tussen onderwijswetenschap, onderwijsbeleid en onderwijspraktijk. Prof. Han Leune was de eerste die met deze penning werd onderscheiden. De laureaat krijgt niet alleen een penning, maar ook een bedrag van 10.000 euro, door de CED-Groep beschikbaar gesteld. Dit bedrag moet krachtens het juryreglement worden besteed aan een of meer projecten of activiteiten op het terrein van de onderwijsinnovatie.

Professor Dronkers is een socioloog met een internationale reputatie. De bekroning daarvan vond in 2001 plaats toen hij werd benoemd op de prestigieuze leerstoel "Sociale stratificatie en Ongelijkheid" aan het European University Institute te Florence, waarvan hij onlangs afscheid heeft genomen wegens het verstrijken van zijn benoemingstermijn. Inmiddels is hij terug in Nederland en zal hij zijn onderzoekingen vanuit de Universiteit van Maastricht voortzetten.

Dronkers heeft pionierswerk verricht op het terrein van het internationaal-vergelijkend onderwijsonderzoek met een bijzondere belangstelling voor de kwaliteit en de effectiviteit van onderwijs en voor de toedeling van onderwijskansen.





http://www.cedgroep.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/jaap-dronkers-focust-op-f