Vrije Universiteit Amsterdam

Niet invasieve inputfuncties voor hersens PET-studies


* Startdatum: 09-12-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Niet invasieve inputfuncties voor hersens PET-studies


* Spreker: J.E.M. Mourik


* Promotor: prof.dr. A.A. Lammertsma


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Jurgen Mourik laat in zijn promotieonderzoek zien dat de verkregen image derived inputfuncties goed overeenkomen met arteriële inputfuncties en dat ook de resultaten van kinetische analyse vergelijkbaar zijn. Hij concludeert dat het gebruik van deze functies een goed alternatief is voor arteriële inputfuncties. Dit maakt het mogelijk om kwantitatieve studies in de toekomst ook te introduceren in de dagelijkse klinische praktijk.

Positron emissie tomografie (PET) is een medische beeldvormende techniek die het mogelijk maakt fysiologische en metabole processen in het lichaam zowel zichtbaar te maken als te kwantificeren. PET maakt gebruik van diverse radioactief gemerkte stoffen, ook wel tracers genoemd. Voor kwantificatie van hersenstudies is naast een dynamische PET-scan ook een model nodig dat de kinetiek van de tracer beschrijft. In veel gevallen is het bij toepassing van deze kinetische modellen ook nodig om het verloop van de radioactiviteit in arterieel bloed (inputfunctie) te meten. Het afnemen van arterieel bloed is echter een invasieve procedure waaraan een aantal nadelen kleven. Een goed alternatief voor arteriële sampling is dus wenselijk.

Mourik beschrijft een alternatieve methode voor het verkrijgen van de arteriële inputfunctie. Deze alternatieve methode extraheert de inputfunctie uit de PET-beelden zelf en wordt ook wel de image derived inputfunctie (IDIF) genoemd. Naast de ontwikkeling van een methode voor het extraheren van de inputfunctie draagt hij ook oplossingen aan om te corrigeren voor zowel de beperkte resolutie van PET-scanners als patiëntbeweging. Deze correcties zijn nodig om nauwkeurige IDIFs te verkrijgen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam