CSO: afschaffing AOW-partnertoeslag heeft grote inkomensgevolgen

08/12/2009 11:01

Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties

De CSO, waarin verenigd de Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG, roept de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met het voorstel om de AOW-partnertoeslag in 2011 af te schaffen voor AOW-gerechtigden met een partner jonger dan 55 jaar.

De Tweede Kamer behandelt op 9 december de begroting 2010 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een van de onderdelen van deze begroting is het afschaffen van de AOW-partnertoeslag voor AOW-gerechtigden met een partner jonger dan 55 jaar.

Veel toekomstige AOW-gerechtigden met een partner jonger dan 55 jaar hebben de CSO en de bij haar aangesloten ouderenorganisaties hierover benaderd. Zij zijn overrompeld door het voorstel van het kabinet. De aangekondigde maatregel zal op zeer korte termijn geëffectueerd worden. Het voorstel heeft voor hen grote financiële gevolgen. Het kan daarbij om een inkomensterugval van ruim 650 euro per maand gaan gedurende vele jaren.

De snelle invoering van de maatregel staat in schril contrast met de volledige afschaffing van de AOW-partnertoeslag in 2015. Deze is lang van te voren aangekondigd zodat betrokkenen zich daarop konden voorbereiden. De AOW-gerechtigden met een partner jonger dan 55 jaar staan voor het blok en kunnen geen voorzorgsmaatregelen meer nemen





http://www.ouderenorganisaties.nl