Studenten organiseren congres over seksualiteit

08/12/2009 15:10

Studievereniging Congo

Studenten van de faculteit voor natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseren op 9 december as. een congres rond het thema seksualiteit. In het auditorium aan de Roetersstraat en het tegenover gelegen Kriterion zullen onderzoekers een dag lang het onderwerp uit verschillende hoeken belichten. Volgens de studenten praat men over de seksualisering van de samenleving, terwijl er juist een gebrek aan interesse in het onderwerp heerst.

Als we ons afvragen 'wat is seks?', blijkt seks een volledig abstract begrip. Dat is vreemd voor iets dat we zo uitdrukkelijk aan den lijve ondervinden. Als maatschappij gaan we slecht met seks om, blijkt wel uit de moeilijke posities van veel mensen met een niet-stereotype geaardheid. Een duidelijke definitie van 'seks' lijkt onmogelijk en ook niet gewild, maar enig besef van wat seks voor ons betekent, stelt ons in staat om de schoonheid en de problematiek ervan te waarderen. Biologen van de UvA wijden daarom een dag aan het onderwerp, en nodigden tien nationale en internationale wetenschappers uit. Zij geven colleges over onze geslachten, de oorsprong van onze seksualiteit, onze moderne seksuele moraal en waarom het geen zin heeft in die pubertijd te blijven verkeren.

De organisatie is in handen van studievereniging 'Congo', waar bijna alle studenten (medische en psycho-) biologie aan de UvA lid van zijn. Dit congres is voor hen het vierde in een inmiddels jaarlijkse traditie, waarvan het onderwerp elk jaar wisselt. De dag is vooral bedoeld om studenten met hun vakgebied en dat van anderen in contact te brengen en interesse te wekken waar studieboeken alleen dat niet kunnen. De toegankelijke insteek trekt sinds 2006 ook steeds meer buitenstaanders naar het congres, die er vorig jaar mede voor zorgden dat alle 460 kaarten uitverkochten.





http://www.congocongres.nl