Politie Hollands Midden

Val op met je fiets!

Hollands Midden, 09-12-2009 o Een bekeuring is duur. Zonde van het geld. Zeker nu je ook gewoon gebruik kan maken van losse lampjes om te zorgen dat je opvalt met je fiets! Politie Hollands Midden voert het aantal fietsverlichtingscontroles de komende tijd op. Reden: van alle fietsongelukken vond in het afgelopen jaar een groot gedeelte in het donker of in de schemering plaats. Het is niet zeker of fietsverlichting altijd een rol speelt, maar door op te vallen verklein je de kans op een ongeluk. Zorg dat ander wegverkeer je ziet. Val op!


Boete 20 euro Wanneer tijdens de politiecontrole blijkt dat je verlichting op je fiets niet werkt dan kost dat 20 euro. Gelukkig stijgt het gebruik van fietsverlichting. Uit metingen blijkt dat de combinatie voorlichting en handhaving effect heeft. Reed eerst maar 49% van de fietsers met brandend voor- én achterlicht, inmiddels is dat gestegen naar 66%. De verwachting is dat het toestaan van losse lampjes ook positief heeft bijgedragen.

Waaraan moet de fietsverlichting voldoen? De regels voor fietsverlichting zijn simpel. s Nachts moeten fietsers altijd voor- en achterlicht voeren. Soms is dit overdag ook nodig in situaties als het zicht wordt belemmerd. Bijvoorbeeld tijdens de periode van schemer. Waar eerst verlichting aan de fiets vast moest zitten, is de regelgeving sinds 1 november 2008 veranderd: losse lampjes mogen óók! Na onderzoek bleek dat fietsers met losse lampjes even goed opvallen als fietsers met vaste verlichting. Het gebruik van losse lampjes is wel aan bepaalde voorwaarden gebonden, een aantal belangrijke zijn:

De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd; Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug; De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen; Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn;

Politiecontroles; ook bij jouw in de buurt De politie controleert regelmatig op verlichting. Grote kans dat we ook bij jouw in je woonplaats controleren. Zorg dus altijd dat je fietsverlichting op orde is. In de special vind je een opsomming van de laatste controles.