Gemeente Harderwijk


Hulp bij het Huishouden (Wmo) uitgebreid

09/12/2009

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft de gemeente de verantwoordelijkheid om te zorgen dat mensen met een beperking die voorzieningen en hulp krijgen die zij nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren. In de praktijk betekent dat de Hulp bij het Huishouden en het verstrekken van voorzieningen en hulpmiddelen, zoals scootmobielen, rolstoelen en woningaanpassing.

Met ingang van 1 januari 2010 gaan er rondom de Hulp bij het Huishouden het een en ander veranderen. Door een wijziging van de Wmo ontstaat er naast Hulp bij het Huishouden in natura en het Persoonsgebonden budget (PGB) een nieuw product, namelijk PGB Alfa.

PGB Alfa
PGB Alfa bestaat uit een vergoeding van loon (voor de dienstverlener), van kosten van administratie, zoeken van een dienstverlener of een vervanger bij ziekte/vakantie. De tarieven hiervoor zijn vanaf 1 januari 2010:

- PGB Alfa voor administratie ⬠2,80 per gewerkt uur;
- PGB Alfa voor administratie/werving/vervanging ⬠4,80 per gewerkt uur.
De loonvergoeding bedraagt ⬠12,20 per gewerkt uur.

PGB Regulier
Wanneer u al een hulp bij het huishouden heeft of zelf een hulp wilt uitzoeken, dan bestaat het PGB Regulier. De tarieven hiervoor zijn vanaf 1 januari 2010 ⬠12,50 per uur voor Hulp bij het Huishouden categorie 1 (HbH1) en ⬠18,- voor Hulp bij het Huishouden categorie 2 en 3 (HbH2, 3). Categorie 1, 2 en 3 geeft aan welke huishoudelijke taken uitgevoerd worden.

- Categorie 1: Huishoudelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld stof afnemen, afwassen, opruimen, ramen zemen, sanitair schoonmaken, was of kleding opbergen, bed opmaken, verzorgen van de (brood)maaltijd, verzorgen van planten en huisdieren.

- Categorie 2: Categorie 1 aangevuld met activiteiten behorende bij de organisatie van het huishouden, bijvoorbeeld helpen bij het bereiden van de maaltijd, opvoedingsactiviteiten, administratieve werkzaamheden en het plannen en beheren van middelen met betrekking tot het huishouden.
Categorie 3 komt in Harderwijk in beperkte mate voor. Het moet gaan om een ontregeld huishouden. Er vindt dan psychosociale begeleiding plaats.

Beide PGB Alfa tarieven behoren in het Besluit maatschappelijke ondersteuning te worden opgenomen. Dat geldt ook voor de nieuwe tarieven PGB Regulier.

Ter inzage
De gewijzigde regeling voor Hulp bij het Huishouden ligt vanaf vandaag voor vier weken ter inzage.
Vanaf vandaag ligt ook het gewijzigde Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Harderwijk ter inzage gedurende vier weken. U kunt op werkdagen (vrijdagmiddag is het stadhuis gesloten) de wijzigingen inzien in de Stadswinkel op het stadhuis.


____________________