Gemeente Geldermalsen

GGD onderzoekt gezondheid volwassenen

Dinsdag overhandigde de GGd de gezondheidsmonitor volwassenen aan wethouder Rita Weeda.
Wethouder Rita Weeda ontving op 8 december van de GGD de resultaten van een grootschalig gezondheidsonderzoek onder volwassenen in de gemeente Geldermalsen. Uit het onderzoek blijkt dat veel volwassenen overgewicht hebben (43%), dat een groot percentage van de volwassenen nog rookt (20%) en onvoldoende beweegt (25%). Eén op de drie volwassenen voldoet niet aan de norm verantwoord alcoholgebruik. Ook is er veel geestelijke ongezondheid en eenzaamheid 'gevonden'. Ruim één op de drie 19- 65 jarigen loopt risico op een angststoornis of een depressie en één op de vier is eenzaam. Hoewel de meeste volwassenen hun gezondheid zelf als goed of uitstekend beoordelen, is op het gebied van gezonde leefgewoonten nog veel winst te boeken.

Opleidingsniveau en gezondheid

Opvallend is het grote verschil in gezondheid tussen hoog en laag opgeleiden. Twaalf procent van de laag opgeleiden ervaart de gezondheid als matig of slecht tegen 3% van de hoogopgeleiden. Laag opgeleiden hebben vaker een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol gehalte en vaker overgewicht. Ook hebben lager opgeleiden meer kans op een angststoornis of depressie. Eenzaamheid komt vaker voor bij lager opgeleiden. Er wordt meer gerookt door lager opgeleiden, wat de kans op een lang en gezond leven verkleint. Uit dit onderzoek blijkt dat in Geldermalsen 36% van de 19-65 jarigen Mavo of LBO als hoogst voltooide opleiding heeft (lager opgeleid is).

In vergelijking met Rivierenland

Geldermalsen heeft iets minder laag opgeleiden dan de regio. De gezondheid wordt door minder volwassenen als matig/slecht ervaren. Ook het percentage volwassenen met overgewicht is iets lager dan in de regio, evenals het percentage rokers.

Hoe verder?

Geldermalsen stelt een keer in de vier jaar de grote lijnen voor het gezondheidsbeleid vast. De informatie uit deze monitor legt Geldermalsen naast het beleidsplan voor deze periode. Gekeken wordt of het nodig is om naar aanleiding van alarmerende signalen uit de monitor het huidige beleid aanscherping nodig heeft. Voor het volgende vierjarige beleidsplan gelden de resultaten als een van de uitgangspunten voor nieuw beleid .

Het onderzoek

Het gezondheidsonderzoek onder volwassenen is een grootschalig onderzoek dat GGD Rivierenland in het najaar van 2008 heeft gehouden in de 9 gemeenten van de regio. Bijna de helft van de 1000 aangeschreven volwassenen in Geldermalsen vulde een vragenlijst in, dit kon via internet of schriftelijk.

Kennis over de gezondheidssituatie van de bevolking en over factoren die de gezondheid beïnvloeden is nodig voor het opstellen van gemeentelijk gezondheidsbeleid, een verplichting vanuit de Wet publieke gezondheid. Factoren die van invloed zijn op de gezondheid zijn; leefstijl, omgeving (fysiek en sociaal), gezondheidszorg en biologische en erfelijke factoren.
De gemeenten gaven de GGD opdracht het gezondheidsonderzoek uit te voeren. Elk jaar wordt een andere groep onderzocht, zodat na 4 jaar de hele bevolking in beeld is. Door herhaling worden trends zichtbaar. De monitor maakt het mogelijk om groepen in de bevolking te identificeren die naar verhouding een slechtere gezondheidssituatie hebben of meer risico lopen op toekomstige gezondheidsproblemen. Via beleidsmaatregelen en preventieve activiteiten gerichter plaatsvinden.


---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258