Gemeente Duiven


Gemeente Duiven verplant grote linde De Ploen


----------
Kort geleden is de linde, staande op het voormalige terrein van Intratuin aan de Rijksweg, verplant. De boom kon door de planontwikkeling van De Ploen niet behouden blijven op de voormalige locatie.

Duiven is een groene gemeente en hecht veel waarde aan het openbaar groen. Daarom heeft de gemeente Duiven in het Groenbeleidsplan vastgelegd dat dit groene karakter zoveel mogelijk behouden dient te blijven en waar mogelijk dient te worden versterkt. Bomen maken een wezenlijk onderdeel uit van het openbare groen. Ze bepalen voor een groot deel de groenstructuur. Bomen dragen bij aan de kwaliteit van de ruimte en ze zijn vaak beeldbepalend. Bomen zijn onmisbaar (denk aan zuurstof, luchtzuivering, schaduw, koelte, stoffilter e.d.) en een dorp/stad zonder bomen is nauwelijks voor te stellen.

De linde aan de Rijksweg is om deze redenen behouden en verplant naar de rand van het terrein. Twee jaar geleden is de linde voorbereidt door het losgraven van de kluit. Hierdoor heeft de boom een compacte kluit kunnen vormen. Tevens is een nieuwe groeiplaats gemaakt met goede bomengrond, beluchting en bemesting. Op woensdag 25 november is de 34.000 kilo wegende linde met kluit door een telekraan op een dieplader gehesen en verzet naar de nieuwe locatie.