Ingezonden persbericht


Persbericht

(gezamenlijk persbericht van NCB Naturalis (i.o.), Rijksgebouwendienst en de Gemeente Leiden)

Leiden, 9 december 2009

Intentieovereenkomst getekend

Gemeente Leiden, Rijksgebouwendienst en NCB Naturalis starten haalbaarheidsstudie nieuwbouw en gebiedsontwikkeling

Met oog op de nieuwe huisvesting van NCB Naturalis, het nieuwe Nederlandse Centrum voor Biodiversiteit in Leiden, initiëren de Gemeente Leiden, de Rijksgebouwendienst en NCB Naturalis (i.o.) gezamenlijk een haalbaarheidsstudie. De studie moet uitwijzen welke uitgangspunten er gaan gelden voor de nieuwbouw van het nieuwe instituut op het terrein van Naturalis in Leiden en welke basis wordt gekozen voor de inbedding in het omringende gebied. De intentieovereenkomst voor de studie is op 8 december getekend.

Marc Witteman, wethouder Economie Leiden, onderstreept dat de ontwikkeling goed past binnen het profiel van de gemeente: "Naturalis wordt op termijn nog aantrekkelijker voor museumstad Leiden. En het nieuwe topinstituut past bij het grote biosciencepark en de gerenommeerde universiteit die Leiden al binnen haar grenzen heeft. Ik verwacht veel extra bezoekers voor de stad."

Bert Geerken, directeur Naturalis: "Om de missie van NCB Naturalis te ondersteunen, zal de nieuwbouw toegankelijkheid en hoogwaardigheid moeten uitstralen. Dat geldt voor het publiek en voor de internationale onderzoekers, die ook kunnen kiezen voor reeds bestaande instituten in London, Parijs, Washington en St. Petersburg. Ik prijs ons gelukkig dat we meepraten en beslissen over nieuwbouw." Peter Jägers, directeur-generaal Rijksgebouwendienst: "We zijn er als Rijkgebouwendienst trots op dat we aan de ontwikkeling van dit topinstituut bijdragen. Bij de huisvesting staat duurzaamheid bij de Rijksgebouwendienst hoog in het vaandel en in de haalbaarheidsstudie zal het duurzaamheidscriterium één van de centrale thema's zijn."

Het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit moet op het terrein van biodiversiteit internationaal een belangrijke rol gaan spelen. Daarvoor worden in Leiden de herbarium- en zoölogische collecties van de samenwerkende Universiteiten van Amsterdam, Leiden, Wageningen en Naturalis samengebracht. Inclusief de huidige collectie van Naturalis van

15 miljoen objecten, zal hierdoor een collectie ontstaan van 37 miljoen objecten. De collecties zijn van groot belang voor onderzoek naar en onderwijs over de eigenschappen, de evolutionaire relaties en de bescherming van planten en dieren en gaan een rol spelen bij publiekspresentaties.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht