Rudolphs Muziekboek: een andere kijk op veiligheid

09/12/2009 09:56

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Veel spanningen in de wijk worden veroorzaakt door cultuurverschillen. Mensen van andere culturen worden als bedreigend ervaren, waardoor conflicten toenemen. Alleen het zien van mensen uit andere culturen kan al leiden tot een gevoel van onveiligheid. Rudolphs Muziekboek kan die negatieve spiraal doorbreken. Daarom heeft Maarten Hartveldt, componist van onder andere de muziek in de Efteling, het Muziekboek bedacht.

Rudolphs Muziekboek is een methodiek gericht op het beïnvloeden van de veiligheidsperceptie van jonge kinderen voor zover die de ontmoeting met andere culturen betreft. Het leert kinderen in de leeftijd vanaf vier jaar dat andere culturen leuk zijn en niet bedreigend. Kinderen worden met muziek en tekeningen meegevoerd op een ontdekkingsreis langs heel verschillende culturen. Spelenderwijs ontwikkelen ze voor andere culturen meer begrip en respect.

De methodiek wordt vanaf december 2009 getoetst met pilots op scholen in Eindhoven en Tilburg. Na evaluatie en eventueel aanpassing van de methodiek wordt deze landelijk ter beschikking gesteld aan gemeenten, scholen en andere organisaties die werken met kinderen.

In juni 2009 heeft Maarten Hartveldt voor dit project de Innovatieprijs 2009 van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid(CCV) heeft aan de methodiek steun toegezegd en brengt het Muziekboek onder de aandacht van media en doelgroepen.

Het bijzondere van de methodiek Rudolphs Muziekboek is de jonge doelgroep die het wil bereiken en de positiviteit die het uitstraalt. Het is een aanpak die juist het positieve in mensen benadrukt, in plaats van het negatieve. Bovendien is de methodiek erg attractief om te zien en om naar te luisteren. Er is gewerkt met topmensen op het terrein van acteren, musical, teken- en vertelkunst.

De liedjes zijn gezongen door Brigitte Heitzer en acteur Peter Lusse. Michel den Dulk, sinds kort 'senior designer' bij de Disney Studio's in de Verenigde Staten, maakte de cartooneske tekeningen; Troeke van Rijswijk schreef zowel het verhaal als de liedjes.

Het kerstliedje 'Rudolph the red nosed reindeer' kent iedereen en was het uitgangspunt voor Rudolphs Muziekboek, dat veel verder gaat dan de traditionele kerstsfeer. Vrede op aarde en begrip voor elkaars verschillen spelen een grote rol. Hoofdpersoon in het verhaal vol humor is de elfachtige Sneeuwvlok, die op aarde de vrede wil vinden. Tijdens haar zoektocht ontmoet zij twaalf dieren, elk met hun eigen muziek en hun eigen verhaal. Ondanks die verschillende achtergronden hebben ze ook veel gemeen, en samen lukt het ze het symbool van de vrede, de ster, uit de hemel te plukken. En ze zetten hem ook weer terug, als lichtend voorbeeld voor alle kinderen op aarde.

Vanwege het aantrekkelijke laagdrempelige karakter spreekt het muziekboek niet alleen kinderen maar ook ouders en grootouders aan. Omdat Rudolphs Muziekboek sterk visueel en auditief is, is het ook geschikt voor mensen die niet voldoende thuis zijn in het Nederlands.





http://www.rudolph.nu/