Gemeente Zoetermeer

Stimuleringsreserve Wonen voor Zoetermeerse woonmarkt

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om een Stimuleringsreserve Wonen in te stellen. De reserve is een goed middel om verschillende Zoetermeerse woonopgaven te verwezenlijken, zoals in maart 2009 in de toen vastgestelde Woonvisie al was aangegeven.

Een van de aanleidingen voor de opzet van een financiële reserve is de huidige moeilijke situatie op de woningmarkt als gevolg van de economische crisis. Als eerste besteding vanuit de Stimuleringsreserve Wonen stelt het college voor om de Starterslening van de gemeente voort te zetten. Dit is nodig omdat het huidige budget van de starterslening binnenkort op is.

Met een financiële injectie wil men een nieuw budget beschikbaar stellen voor de Starterslening. Zo kunnen voor een structurele periode nieuwe startersleningen worden verstrekt. Met de Starterslening is het mogelijk om een deel van de Zoetermeerse woningmarkt, en dan vooral het lagere koopsegment, draaiende te houden.

Bij verschillende gemeenten in het land blijkt de Stimuleringsreserve al enige tijd te werken. Vooral daar waar de markt niet in staat blijkt een bepaalde woonopgave te realiseren of het niet wil, werkt dit financiële instrument als breekijzer. Het college verwacht dat een Stimuleringsreserve Wonen ook voor Zoetermeer een bij uitstek goed middel is om verschillende Zoetermeerse woonopgaven te helpen realiseren. Het gaat daarbij om opgaven die voortkomen uit de nieuwe woonvisie en de medio 2010 met de Zoetermeerse woningcorporaties af te sluiten nieuwe prestatieafspraken.