Gemeente Zoetermeer

Verbeterde samenwerking binnen jeugd- en onderwijsbeleid

De Zoetermeerse schoolbesturen en de gemeente hernieuwen de samenwerking op het gebied van jeugd- en onderwijsbeleid. Zoetermeerse partners verbeteren de samenwerking door het formuleren van gemeenschappelijke doelen. Het college stelt voor dat de gemeenteraad ook instemt met deze gezamenlijke kaders, overeengekomen in de Lokale educatieve agenda Zoetermeer 2010-2012.
In Zoetermeer is goed en breed overleg tussen de gemeente en schoolbesturen, waarin partners elkaar aanspreken op gezamenlijke verantwoordelijkheden. De gezamenlijke kaders die nog ontbraken, zijn nu vastgesteld. Het gaat hierbij om zeven thema's:


* Breed en passend onderwijs, waarbij alle leerlingen in 2012 middels goede informatievoorziening en adequate begeleiding passend onderwijs wordt geboden.

* Ontwikkeling Brede Scholen, in 2012 Brede School in alle wijken (voor basisonderwijs) en er wordt onderzocht of het Brede School-concept kan worden ingezet voor voortgezet onderwijs.
* Voortijdig schoolverlaten, in 2012 40% minder voortijdig schoolverlaten, risicoleerlingen krijgen begeleiding op maat en stageplaatsen voor alle beroepsgerichte opleidingen.
* Maatschappelijke participatie, `meedoen' bevorderen door ontmoeting, deelname aan activiteiten en maatschappelijke stages.
* Veiligheid in en om school, iedere leerling, ouder en leerkracht moet zich veilig voelen op school, daarom komt de wijkagent regelmatig langs en de mogelijkheden worden onderzocht om op elke school een conciërge te laten werken.

* Passende huisvesting, passende huisvesting voor alle voorzieningen zoals nieuwe onderwijstaken als brede school en buurtgerichte activiteiten.

* Zoetermeer aantrekkelijk voor onderwijspersoneel, in 2012 wil Zoetermeer twintig woningen reserveren voor onderwijspersoneel.