FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Het FAVV ontvangt met Sanitrace / Sanitel 2 e-Gov Awards

07/12/2009

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft de zevende editie van de e-Gov Awards gewonnen.

De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een overheidsdienst die op een opmerkelijke manier gebruik maakt van het internet. Er zijn Awards voorzien in verschillende categorieën voor de verschillende beleidsniveau's (federaal, gewestelijk, locaal). Het Voedselagentschap krijgt de onderscheiding voor Sanitel, het nieuwe elektronische identificatie- en registratiesysteem voor landbouwdieren. Het laat toe om een dier te identificeren en te volgen van het bedrijf waar het geboren werd, via alle bedrijven waar het verbleef tot in het slachthuis. In het slachthuis worden dan de keuringsgegevens in het systeem ingebracht en zodoende zijn alle gegevens over het dier centraal beschikbaar.

Sanitel kreeg een eerste Award in de categorie "projecten ter verbetering van de dienstverlening aan ondernemingen op federaal niveau" en als klapstuk de champion Award 2009 als beste project over alle categorieën heen.

Enkele jaren geleden bleek dat het oude Sanitel volledig herwerkt moest worden. De mogelijkheden lieten te wensen over en het was niet efficiënt meer te onderhouden. Het nieuwe Sanitel, soms ook Sanitrace genoemd, werd samen met de regionale dierengezondheidsverenigingen DGZ, ARSIA en met het IT bedrijf EDS (nu HP) ontwikkeld. Het project het heeft ook internationale uitlopers. Het Ministerie van Landbouw van het Groot Hertogdom Luxemburg was nauw betrokken bij de ontwikkeling en gebruikt hetzelfde systeem maar uiteraard met haar eigen databanken. Door de koppeling met enerzijds het VEEPORTAAL beheerd door DGZ en anderzijds CERISE, beheerd door ARSIA, kan de landbouwer via één systeem alle informatie overmaken. Sanitel wordt niet alleen door medewerkers van het FAVV gebruikt maar ook door al de slachthuizen, de keurders, DGZ en ARSIA. Om de traceerbaarheid volledig te maken zijn niet alleen de handelaars en de veemarkten, maar ook het vilbeluik aangesloten. Ook de gewesten kunnen nu rechtstreeks de gegevens in Sanitel raadplegen en de gemeenten kunnen de gegevens voor particuliere slachtingen beheren. Een gewone internetverbinding volstaat. Per dag worden er meer dan 100.000 bewerkingen in deze databank uitgevoerd. Sanitel is 24 uur op 24, 7 dagen op 7, beschikbaar.

Het Sanitel-team blijft evenwel niet op zijn lauweren rusten. Er wordt continu gewerkt aan het uitbreiden van de mogelijkheden en het verbeteren van de stabiliteit en snelheid. Zo wordt ondermeer gewerkt aan een VKI- (voedselketeninformatie) module die het mogelijk moet maken weer een papieren formulier te schrappen. Het systeem is nu al een aantal maanden operationeel en stabiel; de kinderziekten uit het beginperiode werden snel overwonnen. Overschakelen naar deze manier van werken met een minimum aan papier wordt alle veehouders dan ook warm aanbevolen. ARSIA en DGZ zorgen voor de nodige ondersteuning. Aarzel niet langer en ga digitaal !