Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Koenders en Verburg ontvangen Afghaanse trainers voor landbouwonderwijs

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van LNV en BZ

Persbericht | 09-12-2009

Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontvangen vrijdag 11 december 9 Afghaanse trainers in opleiding. Zij volgen sinds november dit jaar een landbouwonderwijsprogramma aan Wageningen UR.

Behalve de Afghaanse trainers is ook de Afghaanse viceminister van Onderwijs, de heer Salim Qayum, bij de ontvangst aanwezig. De negen Afghanen volgen een opleiding van een jaar aan Van Hall Larenstein, onderdeel van Wageningen UR. Daarna zullen zij in Afghanistan het landbouwonderwijs verder opbouwen. Hun opleiding vloeit voort uit een overeenkomst die minister Verburg in april dit jaar mede namens minister Koenders in Afghanistan heeft getekend. Die overeenkomst gaat over de ondersteuning van Nederland aan de ontwikkeling van landbouwonderwijs in dat land.

Nederland stelt hiervoor tot eind 2010 EUR 5 miljoen beschikbaar. Het doel is om een nationaal landbouwonderwijsprogramma in Afghanistan op te zetten. Hiertoe komen er onder meer een nationaal opleidingscentrum voor landbouw in de hoofdstad Kaboel en praktijktrainingscentra in Uruzgan en Kaboel.

De Afghaanse regering ziet landbouw als één van de belangrijkste pijlers voor de economische ontwikkeling van het land. Ongeveer 12%van het Afghaanse grondgebied is geschikt als landbouwgrond, maar daarvan is nog niet de helft voor dat doel in gebruik.