Gemeente Coevorden

Coevorden zet schapen in voor groenbeheer

woensdag 9 december 2009

De gemeente Coevorden gaat in het komende jaar schapen inzetten voor het groenbeheer van een aantal (natuur)terreinen rond de stad. De inzet van schapen is in moeilijk te beheren terreinen goedkoper dan het machinaal maaien en afvoeren van gras. Met name de terreinen Ossehaar en Leeuwerikenveld zijn met hun heuvels, taluds en drassige plekken heel geschikt om door schapen te laten begrazen.

Met schapen kan een terrein bovendien veel gerichter worden beheerd. Schapen kunnen richting ongewenste beplanting gestuurd worden en ook de intensiteit van de begrazing kan beïnvloed worden. Door de schapen op sommige plekken langer of juist korter te laten grazen, ontstaat meer diversiteit en vergroting van de natuurwaarden. Het onderhoud is bovendien minder milieubelastend doordat geen machines ingezet hoeven worden.

Recreatiewaarde
Een kudde schapen met een herder heeft een meerwaarde voor de recreatieve uitstraling van een gebied. Het beheer- en begrazingsbedrijf Kiers gaat 250 schapen met een herder inzetten in Ossehaar, Leeuwerikenveld en rond de Klinkenvlierse plas. Het natuurterrein Klinkenvlier blijft voorlopig buiten het graasgebied van de schapen. In dit unieke, maar ook kwetsbare gebied is door het onderhoud van de laatste jaren een natuurlijk evenwicht bereikt, dat verstoord kan worden door de manier van onderhoud opeens te veranderen.

Informatie over het nieuwe onderhoud
De inwoners die in de buurt wonen van de gebieden waar straks schapen lopen, worden door de gemeente geïnformeerd over de nieuwe manier van onderhoud. In april/mei en in september/oktober zullen de gebieden worden begraasd. De herder zal ook licht onderhoud doen en zwerfvuil opruimen. De schapen hebben een overnachtingsplaats nodig, waarvoor een geschikte locatie in de gebieden wordt gezocht; dit zal niet in de nabijheid van de bebouwing zijn.