Gemeente Heemskerk


woensdag, 09 december 2009

Al ruim 250 verkeersborden verdwenen uit Heemskerk

Het aantal verkeersborden kan flink omlaag in Heemskerk. Burgemeester Nawijn is pleitbezorger van deze opvatting en inmiddels zijn er al ruim 250 verkeersborden verdwenen uit het Heemskerkse straatbeeld. Borden die onnodig zijn, omdat de verkeerssituatie al vanzelfsprekend is en daarom juridisch ook niet noodzakelijk zijn. Het verminderen van onnodige verkeersborden leidt tot een rustiger straatbeeld en minder verrommeling van de openbare ruimte.

"Het geeft een veel rustiger beeld als al deze onnodige verkeersborden verdwenen zijn", geeft burgemeester Nawijn aan. "Heemskerk is een mooie gemeente, met veel groen en veel mooie plekken. Nu zoveel onnodige verkeersborden uit het straatbeeld verdwijnen versterkt dat de kwaliteit van de leefomgeving."
De borden die als eerste zijn verdwenen zijn waarschuwingsborden dat de verkeersdeelnemer een rotonde nadert en voorrangsborden op rotondes. Daarna zijn borden verwijderd, waarvoor eerst een verkeersbesluit moest worden genomen. Dit zijn borden die een voorrangsweg of een voorrangskruising aanduiden, en borden die het begin of einde van een 30 km zone aangeven. Deze laatste borden zijn overbodig op het moment dat de weg als 30 km zone is ingericht. In de toekomst kunnen nog meer verkeersborden verdwijnen. Hiervoor zijn wel infrastructurele maatregelen nodig. Zo kunnen de borden die een parkeerverbod aangeven worden verwijderd, als de fietsstroken voorzien worden van een fietssymbool. Het is immers niet toegestaan om een voertuig op een fietsstrook te laten stil staan. Uiteindelijk kunnen er op langere termijn in totaal ongeveer vierhonderd verkeersborden uit het Heemskerkse straatbeeld verdwijnen.

---