Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 10.00 uur

Utrecht, 09-12-2009

Advies advocaat voorafgaand aan politieverhoor

UTRECHT - Vanaf dinsdag 1 december is in de binnenstad van Utrecht een pilot van start gegaan, waarbij advocaten dienst hebben en aanwezig zijn op het politiebureau Kroonstraat en (alleen in de ochtend) het Arrestantencomplex in Houten. Deze pilot is opgezet naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de mens, het zogenaamde Salduz-arrest.

Met de aanwezigheid van de advocaten op de politielocaties willen alle partijen (het Openbaar Ministerie, Raad voor de Rechtsbijstand, Orde van Advocaten en de politie Utrecht) bewerkstelligen dat de voorgeschreven rechtsbijstand sneller en efficiënter geboden wordt en het onderzoek door de politie niet nodeloos vertraagd wordt. Deze rechtsbijstand geldt voor alle aangehouden verdachten van ernstiger strafbare feiten die te kennen geven een consult te willen van een advocaat, voorafgaand aan zijn of haar verhoor. Minderjarige verdachten krijgen altijd een consult van één van de aanwezige advocaten.

De pilot loopt tot 1 juni 2010. Tijdens en na de pilot zal de werkwijze worden geëvalueerd. Aan de hand van deze uitkomsten bekijken alle partijen of en op welke wijze verdere invulling wordt gegeven aan het uitvoeren van het Salduz-arrest.

Voor vragen kunt u terecht bij:

Politie Utrecht, Mw. S. van den Dungen, 06-53129327

Orde van Advocaten, Dhr. mr. C. Starmans, 030-2340101

Raad voor de Rechtsbijstand, Dhr. H. Schilperoort, 06-53252266

Openbaar Ministerie, Mw. drs. M. Hallebeek, 06-51264475

Aangehouden met gestolen auto

UTRECHT De politie heeft dinsdagmiddag op de Saigondreef een man aangehouden omdat hij in een gestolen auto zat.

Tijdens de surveillance zagen agenten een auto op de Saigondreef staan. De agenten controleerden het kenteken en kwamen tot de ontdekking dat de auto als gestolen geregistreerd stond. In afwachting van een takelwagen zagen agenten dat een man naar de auto liep en instapte. De man wilde wegrijden en werd tegengehouden. De 38-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Straatroof

UTRECHT Dinsdagavond 8 december omstreeks 23.50 uur vond op de Taagdreef een tasjesroof plaats. Twee onbekende daders wisten te ontkomen.

Omstreeks 23.50 uur liep een 20-jarige vrouw uit Utrecht over de Taagdreef toen twee onbekende jongens haar tas van beroofden. Het signalement van de daders luidt: tussen de 1.60 en 1.80 meter, één van hen droeg een lakbomberjack met een bontkraag. De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen met de politie Utrecht via telefoonnummer 0900 8844.

Snorfietser onder invloed

UTRECHT In de nacht van dinsdag op woensdagochtend 9 december heeft de politie omstreeks 04.15 uur een snorfietser onder invloed van alcohol aangehouden op de Slachtstraat.

De 18-jarige bestuurder uit Houten bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Uit de ademanalyse bleek hij 490 ug/l in zijn lichaam had, tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.