Gemeente Rotterdam

Er komt een bochtafsnijding in de Delftse Schie. Dit is door de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland op 24 november besloten. Dit betekent een (gedeeltelijke) verschuiving van de huidige vaargeul, die de Oost-Abtspolder doorsnijdt.

In de vaarweg de Delftse Schie zijn van oudsher twee haakse bochten ter hoogte van Overschie. Door de groei van de beroepsvaart en toename van recreatievaart zijn deze haakse bochten een knelpunt geworden voor een veilige en vlotte doorvaart. Met een bochtafsnijding in de Delftse Schie wil de provincie Zuid-Holland de vaarweg tussen Delft en Rotterdam veiliger maken en een vlottere doorvaart mogelijk maken. Ook zal de hinder van de scheepsbewegingen (geluid, licht, uitstoot van gassen, zuiging, golfslag, oeverafkalving) voor de directe omgeving afnemen, omdat schepen elkaar weer goed kunnen passeren en geen scherpe bochten hoeven te maken.

Recreatieve functie huidige vaargeul
In nauw overleg met de (deel)gemeenten Overschie, Rotterdam, Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland worden de randvoorwaarden voor een bochtafsnijding geformuleerd. Belangrijke uitgangspunten zijn dat de huidige vaargeul een recreatieve functie krijgt, het eiland in de Oost-Abtspolder onbebouwd blijft en dat de Hoge Brug geen onderdeel uitmaakt van het plan. Bovendien wordt er 1.500 meter aan natuurvriendelijke oevers aangelegd en wordt er gekeken naar de aanleg van vispaaiplaatsen. Het tracé is als wijzigingsbevoegdheid opgenomen in de bestemmingsplannen van de gemeenten Schiedam en Rotterdam. De bochtafsnijding past dus binnen het huidige bestemmingsplan van een natuurgebied/water (groen-blauwe) bestemming van de Oost-Abtspolder.

Rol van dS+V
De rol van de dS+V is het faciliteren en begeleiden bij het project binnen de door de dS+V gestelde randvoorwaarden. In de eerste fase is dat meedenken over de randvoorwaarden van het project (en dit vastleggen in een convenant). Vervolgens begeleidt de dienst het architectenbureau dat het ontwerpplan voor het gebied maakt. Daarnaast geeft de dS+V advies tijdens de procedurele trajecten, die ze deels zelf uitvoert. Hieronder vallen het wijzigen van het bestemmingsplan, het beoordelen van het ontwerp/inrichtingsplan en het afgeven van vergunningen.

Bron: dS+V, 09-12-2009