Gemeente Hoorn

Hoornse aanpak uitkeringsfraude boekt succes

De gemeente Hoorn heeft in 2008 succes geboekt met zijn aanpak van uitkeringsfraude. In 2008 werden meer gevallen van uitkeringsfraude opgelost, in totaal goed voor zon 640 duizend euro. Ook werden meer mensen buiten de uitkering gehouden die daar geen recht op hadden. Belangrijkste redenen voor het Hoornse succes zijn enerzijds de uitbreiding van de formatie van coördinatoren handhavers en anderzijds de nauwere samenwerking met andere instanties, zoals de sociale recherche, UWV Werkbedrijf, de Kamer van Koophandel, het Inlichtingenbureau en het RDW. Daarnaast werd in 2008 ook internetrecherche als nieuwe recherchemethode geïntroduceerd.

In 2008 werden door de Sociale Recherche 8 gevallen van uitkeringsfraude opgelost, ten opzichte van 5 gevallen in 2007. In 2009 heeft deze trend zich doorgezet. In de eerste 3 maanden van 2009 werd al voor 300.000 euro aan fraudegevallen aangepakt. De meest voorkomende vormen van uitkeringsfraude zijn: samenwonen zonder dit door te geven, zwart werk, het hebben van een uitkering in een ander land en vermogensfraude (bezit van huizen, autos, niet doorgeven van erfenissen of andere inkomsten).

Volgens wethouder Jan de Boer wordt het steeds moeilijker om uitkeringsfraude te plegen. De successen van het afgelopen jaar laten zien dat wij als gemeente bovenop deze fraudegevallen zitten. In 2009 zijn alle rechercheurs en handhavers officieel toezichthouder geworden. Dit betekent dat zij meer bevoegdheden hebben om hun onderzoek te kunnen doen. Ook wil de gemeente dit jaar nauwer gaan samenwerken met Intermaris en UWV Werkbedrijf en gaat de gemeente vaker onderzoek instellen naar vermogensfraude in het buitenland. Dit zal zeker zijn vruchten afwerpen, aldus de wethouder.

Meld uitkeringsfraude anoniem
Kent u iemand die onterecht een bijstanduitkering heeft? Meld dit dan anoniem via telefoonnummer 0229-750850. Laatste wijziging van deze pagina: 9 december 2009