Gemeente Haaksbergen


Nieuwe wijkindeling
09-12-2009 Nieuwe wijkindeling
De gemeente heeft de wijkindeling in het kader van wijkgericht werken aangepast. De grootste verandering geldt voor mensen in het buitengebied. Mensen die in het buitengebied van de Veldmaat of in Langelo Honesch wonen zijn nu toegewezen aan een andere wijk, wijkraad of belangengemeenschap.

Wijkcoördinator Hans Jaspers Faijer vertelt: "Bij de vorige wijkindeling behoorden mensen die net buiten de Veldmaat woonden tot `de wijk' Buurse. Ze moesten zich formeel bij de belangengemeenschap Buurse melden voor belangenbehartiging. Niet logisch, want rondom de Veldmaat spelen andere zaken dan rond Buurse. Een zelfde soort verhaal gold voor Langelo Honesch. Daarom vroegen vooral bewoners uit het buitengebied om een logischer wijkindeling. Ook wijkraden vroegen ons om nog eens scherp naar de wijkindeling te kijken".

Tien wijken
Samen met de wijkraden is vervolgens gekeken naar de meest ideale wijkindeling. "We wilden de nieuwe indeling laten ontstaan vanuit de behoefte van de wijken en wijkraden", aldus Jaspers Faijer. Andere wijzigingen zijn het samenvoegen van de wijk De Els/Veldmaat tot één wijk de Veldmaat en het toewijzen van het gebied ten oosten van de Molenstraat aan de wijk Centrum-Noord Oost. "Voor deze mensen geldt dus dat ze zich kunnen wenden tot een andere wijkraad". De nieuwe wijkindeling telt 10 wijken. Mogelijk worden er dat in de toekomst minder, omdat samengaan van kleinere wijken niet worden uitgesloten.
De tien wijken zijn: Centrum Noord Oost (A) - Centrum Zuid West (B) - De Pas (C) - Zienesch-Wolferink (E) - 't Wolferink (F) - Hassinkbrink (G) - Veldmaat (I) - Buurse (J) - Langelo-Honesch (K)
- Sint Isidorushoeve (L).
Bedrijventerreinen
De belangen van bedrijventerreinen worden behartigd door andere organisaties dan wijkraden, vanwege de specifieke behoeftes van bedrijven. Reden voor de gemeente om deze gebieden kan ook niet als wijk te typeren, maar als bedrijventerrein. Mensen die op een bedrijventerrein wonen kunnen zich wel aansluiten bij een omliggende wijk.
Op het kaartje voor de nieuwe wijkindeling staan: 't Varck Oost-West / Brammelo (D) en Stepelo / De Greune (H).

Afval
In de communicatie over wijken hanteert de gemeente voortaan deze uniforme wijkindeling. Alleen bij het inzamelen van oud papier en afval blijven de bestaande inzamelgebieden bestaan. De mensen die tot een nieuw wijk behoren krijgen in januari daarover bericht.