Gemeente Gilze en Rijen

Gemeente adviseert supermarkten over energiebesparing

Vanaf januari bezoeken 25 Brabantse gemeenten, waaronder Gilze en Rijen, ongeveer 300 supermarkten in de regio om ze te adviseren over energiebesparing. De belangrijkste maatregel is het afdekken van de koel- en vriesmeubelen. Als alle Brabantse supermarkten dit zouden doen, is de besparing gelijk aan het totale energieverbruik van huishoudens in een gemeente als Deurne. De gemeenten willen met de maatregelen de regionale CO2- uitstoot verminderen voor een beter klimaat.

Het afdekken van de koel- en vriesmeubelen levert de supermarkten een flinke kostenbesparing op: de energierekening neemt namelijk met een derde af, een besparing van 2.000.000,- euro voor de hele regio. Bovendien blijven voedselwaren langer vers en neemt het winkelcomfort voor de klanten toe. De supermarktbranche heeft zichzelf in het verleden een doel gesteld voor energiebesparing. Het afdekken van de koel- en vriesmeubelen maakt het mogelijk om het streven te halen.

Afspraken maken
Wanneer energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen, zijn supermarkten volgens landelijke wetgeving verplicht om ze toe te passen. Naast het afdekken van de koel- en vriesmeubelen gaat het tevens om besparingsmaatregelen voor de verlichting, isolatie en verwarming van de winkels.

De gemeente adviseert de supermarkten over verplichte en vrijwillige maatregelen en maakt afspraken voor de invoering. Dit gebeurt in onderling overleg, waarbij wordt gekeken naar de individuele situatie. Doordat de 25 gemeenten de supermarkten gelijktijdig bezoeken, wordt concurrentievervalsing voorkomen.

Zelfde projecten
De Brabantse gemeenten houden nauw contact met gemeenten in de regio Nijmegen, waar op dit moment eenzelfde project loopt met 97 lokale supermarkten. Dergelijke projecten zijn ook al opgestart in de gemeente Amsterdam en de regio Utrecht.

Datum bericht: 9 december 2009