Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie geeft commentaar op Convenant Bedrijventerreinen

Amsterdam, 4 december 2009. De Ministers van VROM, EZ en Binnenlandse Zaken, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben eind november het Convenant Bedrijventerreinen
2010-2020 ondertekend. Hiermee heeft de jarenlange inzet van Milieudefensie voor een beter bedrijventerreinenbeleid positief effect gehad. Op twee punten heeft Milieudefensie kritiek.

Milieudefensie is verheugd dat de politiek dit signaal uit de samenleving heeft verstaan en dat het rijksbeleid inzake bedrijventerreinen drastisch is veranderd. Minder hoge ruimteramingen (volgens het Transatlantic Market scenario), toepassen van de SER-ladder (eerst bestaande ruimte benutten, voordat uitbreiding aan de orde is), regionale samenwerking (niet ieder voor zich) en prioriteit voor herstructurering van bedrijventerreinen zijn de nieuwe speerpunten in het beleid. Milieudefensie is blij dat de drie overheidslagen zich willen committeren aan zorgvuldiger ruimtegebruik voor bedrijventerreinen.

Milieudefensie heeft in een brief aan de ondertekenaars op twee punten kritiek geleverd.


1) De planningsopgave is nog steeds veel te hoog. Milieudefensie vreest dat de veel te hoge planningsopgave leidt tot een veel te royaal aanbod van nieuw bedrijventerreinen, zodat de prikkel voor gemeenten en provincies om tot (het vaak ingewikkelde en dure proces van) herstructurering van bestaande terreinen over te gaan, wordt weggenomen. Milieudefensie dringt er op aan bij de uitvoering van het Convenant uit te gaan van een lagere, realistische planningsopgave.
2)De regionale planning is onvoldoende gegarandeerd. Het Convenant over regionale samenwerking en planning is erg vrijblijvend. Daarmee dreigt het gevaar dat deze regionale samenwerking onvoldoende van de grond komt, dat gemeenten met belangstelling kennis nemen van de mogelijkheden en voornemens van buurgemeenten maar verder hun eigen gang gaan. Milieudefensie vraagt scherpere afspraken over regionale samenwerking te maken.

De kritiek op het Convenant is mede gebaseerd op een rapport dat in opdracht van Milieudefensie is opgesteld door STOGO. commentaar op Convenant Bedrijventerreinen STOGO commentaar op Convenant Bedrijventerreinen Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020