Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Slachtoffer straatroof slaat belagers van zich af
Publicatiedatum: 9-12-2009 11:20:22

ARNHEM - Een 26-jarige Arnhemmer die dinsdagochtend 8 december het slachtoffer dreigde te worden van een straatroof heeft dit weten te verijdelen door van zich af te slaan. Van zijn belagers ontbreekt nog elk spoor. De politie zoekt getuigen.

De Arnhemmer werd naar eigen zeggen tussen half acht en acht uur op het fietspad langs de Pleyweg ter hoogte van Park Immerloo tot stoppen werd gedwongen door twee onbekende jongens. De twee eisten onder meer geld van het slachtoffer. Nadat zijn belagers in eerste instantie de hand hadden weten leggen op enkele spullen sloeg de Arnhemmer om zich heen en wist zo zijn spullen weer terug te krijgen. Zijn belagers schrokken kennelijk en dropen af richting de wijk Malburgen. Volgens de Arnhemmer ging het om twee jongens met een donkere huidskleur met donkere kleding aan. Een van hen zou een muts gedragen hebben. Door de schermutseling had de Arnhemmer schade opgelopen aan zijn scooter, kleding en horloge. Getuigen die iets van het voorval hebben gezien worden gevraagd zich te melden bij de politie op telefoonnummer 0900-8844.
(070663)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Auto door rood, Arnhemse gewond

Publicatiedatum: 9-12-2009 11:19:17

ARNHEM - Een 32-jarige fietsster uit Arnhem is dinsdag 8 december gewond geraakt na een aanrijding met een auto. Dat gebeurde op de kruising van de Laan van Presikhaaf met de IJssellaan. De politie verdenkt de automobilist, een 40-jarige stadsgenoot van het slachtoffer, ervan door rood te zijn gereden.

De fietsster reed even voor vijf uur vanaf de IJssellaan de kruising op. Op dat moment reed de automobilist vanaf de IJssellaan rechtsaf eveneens de kruising op. De man vertelde later niet op het verkeerslicht te hebben gelet maar tegelijk met het verkeer dat linksaf ging te zijn opgetrokken. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt. De fietsster had als gevolg van de aanrijding letsel opgelopen aan een arm maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
(071006)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Arnhemmer aangehouden wegens heling gestolen fiets
Publicatiedatum: 9-12-2009 11:17:34

ARNHEM - Op de Kapelstraat in Arnhem heeft de politie dinsdag 8 december een 32-jarige Arnhemmer aangehouden wegens heling. Agenten zagen de man op een kostbare fiets rijden terwijl deze kenmerken vertoonde van diefstal. Bij controle in het kader van de actie 'Tegenwind' bleek de fiets sinds 2006 als gestolen te zijn geregistreerd. De Arnhemmer moest mee naar het politiebureau en vertelde de fiets eerder te hebben gekocht voor een tiental euro van onbekenden. De fiets werd in beslag genomen en zal aan de eigenaar worden teruggegeven. Tegen de Arnhemmer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Het project `Tegenwind' draait vanaf begin 2008. De kern is dat agenten tijdens hun surveillance op een andere manier kijken naar een fiets en zijn berijder. Als er bijzonderheden zijn, vindt er controle plaats. Daarbij letten de politiemensen op de uiterlijke kenmerken van de fiets die niet kloppen. De politie hoopt dat door het project Tegenwind de handel in gestolen fietsen minder interessant wordt voor de fietsendieven. Als de pakkans voor helers toeneemt, koopt iemand minder snel een gestolen fiets.
(070752)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Tientallen bonnen bij verlichtingscontrole

Publicatiedatum: 9-12-2009 11:16:21

ARNHEM - De politie in Arnhem heeft dinsdagochtend 8 december in het kader van de actie `Gelderland verlicht' tientallen bonnen uitgedeeld bij een verlichtingscontrole. De controle werd tussen zeven en half negen gehouden op de Groningensingel, nabij de Hooghalensingel. In totaal 49 fietsers bleken zonder verlichting te rijden. (070694)

Actie 'Gelderland verlicht'
Om het gebruik van fietsverlichting verder te stimuleren en het aantal slachtoffers tegen te gaan, controleert de politie in Gelderland de komende tijd regelmatig op fietsverlichting. Dit kan zijn in de vroege ochtend langs schoolroutes, tijdens avonduren zowel in als buiten stadskernen of controles gericht op uitgaans- en sportgelegenheden. Om het belang van goede fietsverlichting extra kracht bij te zetten, is samen met het ROVG (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) een speciale controleactie opgezet. Bij deze controles bekeurt de politie fietsers die hun verlichting niet op orde hebben, maar zorgt er ook direct voor dat fietsers hun weg `verlicht' kunnen vervolgen en veilig op de plaats van bestemming aan kunnen komen. Alle bekeurde fietsers krijgen namelijk een gratis setje (losse) fietslampjes mee.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Winkeldiefstallen in Arnhem

Publicatiedatum: 9-12-2009 11:15:42

ARNHEM - Door de politie in Arnhem zijn dinsdag 8 december zeven verdachten aangehouden na winkeldiefstallen in de stad. Bij een warenhuis aan het Velperplein werden drie mannen opgepakt. De drie, twee inwoners van Zeewolde van 22 en 40 jaar en een 60-jarige Amersfoorter, zouden volgens beveiligers aan de haal zijn gegaan met een laptop. Volgens de beveiligers zou de Amersfoorter al eerder hebben toegeslagen in een ander filiaal elders in het land. Het trio is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Beveiligers in een warenhuis aan het Johnny van Doornplein droegen een 18-jarig meisje uit Arnhem aan de politie over. De Arnhemse zou voor ongeveer 70 euro aan kleding hebben gestolen en bekende later de diefstal. Ze kreeg niet alleen een boete van 250 euro maar ook nog een schadevergoedingsmaatregel opgelegd van 151 euro. Een 32-jarige Arnhemmer liep tegen de lamp bij een warenhuis aan het Velperplein. Hij bekende later een mobiele telefoon te hebben gestolen.
Bij een zaak aan het Johnny van Doornplein grepen een 42-jarige man uit Wolfheze in de kraag. De man bleek een veelpleger te zijn met een tas vol kleding die niet was afgerekend. De Wolfhezenaar is in verzekering gesteld.
Een 25-jarige vrouw uit Arnhem werd dinsdag aangehouden nadat ze door winkelpersoneel van een zaak aan het Elderveld was betrapt op diefstal. De Arnhemse bekende later voor ruim 20 euro aan levensmiddelen te hebben gestolen. De vrouw kreeg een schadevergoedingsmaatregel opgelegd van 151 euro en is in afwachting van verdere stappen door justitie.
(071015 / 071029 / 070913 / 070951)

Winkeldieven in Arnhem betalen, naast een eventuele boete of andere strafmaatregel, een schadevergoeding voor de overlast die zij winkeliers bezorgen. Het Regionaal Platform Criminaliteitsheersing (RPC) Gelderland-Midden is sinds 1 juni met het project `Winkeldief dubbel gepakt' gestart.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---